Bagietka z pomidorami - szybka przekąska

Lubicie przekąski? Kto nie lubi! Tym bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje.

Składniki: 
- duża bagietka
- 3 średnie pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 2 duże łyżki masła
- ząbek czosnku 
- bazylia
- zioła prowansalskie 
- sól
- pieprz 

Zaczynamy od przygotowania masła, którym posmarujemy naszą bagietkę. Do dwóch łyżek masła dorzucamy czosnek rozgnieciony w wyciskaczu, oraz jedną łyżeczkę bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Bagietkę kroimy na równe "kromeczki" i smarujemy je wcześniej przygotowanym masełkiem. 

Pomidory kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do sitka i delikatnie solimy, aby "zrzuciły" wodę. Ser mozzarella kroimy w kostkę i łączymy z odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu i dużą łyżkę bazylii. Następnie całość nakładamy na przygotowane wcześniej kromeczki i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera - (10 - 15 minut). Najlepiej smakuje na ciepło :)

Czas przygotowania: około 20 min
Porcje: 18 sztuk 

SMACZNEGO!!! 

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie polaczenie smakow <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam salsę pomidorową, ale i w takiej wersji pewnie byśmy sie polubili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. salsa pomidorowa - to może być coś, dzięki za pomysł :)

      Usuń
  4. Uwielbiam tą przekąskę, szybko się robi a zawsze świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bruszetki to moja ulubiona przekąska! <3 uwielbiam je! Choć teraz mogą z nimi konkurować pizzerinki na cieście francuskim :) pozwól że zaobserwuję by nie przegapić żadnych wpisów :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.