Bagietka z pomidorami - szybka przekąska
Lubicie przekąski? Kto nie lubi! Tym bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje.
Składniki:
- duża bagietka
- 3 średnie pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 2 duże łyżki masła
- ząbek czosnku
- bazylia
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Zaczynamy od przygotowania masła, którym posmarujemy naszą bagietkę. Do dwóch łyżek masła dorzucamy czosnek rozgnieciony w wyciskaczu, oraz jedną łyżeczkę bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Bagietkę kroimy na równe "kromeczki" i smarujemy je wcześniej przygotowanym masełkiem.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do sitka i delikatnie solimy, aby "zrzuciły" wodę. Ser mozzarella kroimy w kostkę i łączymy z odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu i dużą łyżkę bazylii. Następnie całość nakładamy na przygotowane wcześniej kromeczki i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera - (10 - 15 minut). Najlepiej smakuje na ciepło :)
Czas przygotowania: około 20 min
Porcje: 18 sztuk
SMACZNEGO!!!