Pieczony schab z serkiem topionym
Dziś proponujemy Wam
połączenie schabu (w kawałku), sera topionego i warzyw.
Przepis na pieczony schab z serkiem topionym
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg schabu
(w kawałku)
- 200 g serka
topionego
- 2 cebule
- 3 ząbki
czosnku
- 1 papryka
żółta
- przyprawy
(czosnek granulowany, ostra papryka, kminek, tymianek, sól i pieprz).
Ser topiony
mieszamy z przyprawami i zgniecionym w prasce czosnkiem. Paprykę kroimy w
plastry, a cebulę w piórka. Schab nacinamy wzdłuż dłuższego boku co kilka
centymetrów. Nacięcia smarujemy serem topionym i wkładamy w nie paprykę i
cebulę. Schab możemy posypać z wierzchu ulubionym mixem przypraw, związujemy
go sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Jeśli zostały nam jakieś
warzywa to również wkładamy je do rękawa. To wszystko umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy
z termoobiegiem 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, aby
mięso przypiekło się z góry. Schab kroimy w plastry i podajemy z ziemniakami
lub kaszą. Możemy posmarować go również ulubioną musztardą.
Czas przygotowania: około 2 godziny
SMACZNEGO!!!