Krokiety z serem na słono
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
-1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni, tworząc średniej wielkości naleśniki.
FARSZ
- 350 g sera białego
- 150 g boczku
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- ząbek czosnku
- szczypta kminku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i ugniatamy razem z serem na jednolitą masę. Boczek oraz cebule kroimy w kostkę i smażymy na osobnych patelniach. W obu przypadkach robimy to na "małym ogniu". Boczek smażymy, aż wytopi się tłuszcz, a cebule dopóki nie nabierze złocistego koloru. Po wystudzeniu, dorzucamy do wcześniej przygotowanej masy z ziemniaków i sera. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
Farszem smarujmy ciasto i formujemy krokiety. Całość obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na patelni.
Czas przygotowania: 1 godz 30 min.
Porcje: 13 sztuk
W zależności od upodobania podawać z kwaśną śmietaną lub czerwonym barszczem.
SMACZNEGO!!!