Kurczak w cieście francuskim
Ciasto
francuskie to nasz ulubiony sposób na szybkie przekąski. Można z niego stworzyć
naprawdę pyszne przystawki, które posmakują wszystkim.
SKŁADNIKI:
- opakowanie
ciasta francuskiego
- 100 g sera
żółtego (w plasterkach)
- 70 g
suszonych pomidorów
- 400 g
filetu z kurczaka
- ketchup
- saszetka ziół włoskich z suszonymi
pomidorami (zamiennie można zmieszać kilka przypraw np.: zioła prowansalskie,
bazylię, majeranek)
Filet myjemy i kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni,
pod koniec dodając przyprawy. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Na cieście
francuskim układamy ser i smarujemy ketchupem. Suszone pomidory kroimy na
drobno i posypujemy nimi ciasto francuskie na całej jego powierzchni. Kurczaka
układamy w jednej linii, wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Całość
zawijamy w rulon, następne kroimy na ok. 6 cm. kawałki. Układamy je w brytfance
lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok. 20 min (do momentu, gdy
ciasto zacznie się rumienić). Najlepiej
smakuje na gorąco.
Czas przygotowania: około
40 min
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.