Kurczak w cieście francuskim

Ciasto francuskie to nasz ulubiony sposób na szybkie przekąski. Można z niego stworzyć naprawdę pyszne przystawki, które posmakują wszystkim.

SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera żółtego (w plasterkach)
- 70 g suszonych pomidorów
- 400 g filetu z kurczaka
- ketchup
 - saszetka ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek)

Filet myjemy i kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przyprawy. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Na cieście francuskim układamy ser i smarujemy ketchupem. Suszone pomidory kroimy na drobno i posypujemy nimi ciasto francuskie na całej jego powierzchni. Kurczaka układamy w jednej linii, wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Całość zawijamy w rulon, następne kroimy na ok. 6 cm. kawałki. Układamy je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku ok. 20 min (do momentu, gdy ciasto zacznie się rumienić).  Najlepiej smakuje na gorąco.

Czas przygotowania: około 40 min

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.