Karp w winie
Jaki karp króluje na Waszych stołach podczas Wigilijnej kolacji?
U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek.
SKŁADNIKI:
- 800 g karpia
- 2 szklanki czerwonego wina
- garść rodzynek
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka mąki
Zaczynamy od przygotowania karpia, czyli skórowanie i
porcjowanie. Następnie wkładamy go do naczynia, zalewamy szklanką czerwonego
wina i odstawiamy do lodówki na kilka godziny (najlepiej na całą noc).
Marchew kroimy w talarki, a cebulę w piórka i razem
delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie
dorzucamy garść rodzynek i dolewamy pół
szklanki czerwonego wina. Całość smażymy
jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało.
Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką
ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę nakładamy przygotowane
wcześniej warzywa z rodzynkami. Dolewamy jeszcze pół szklanki czerwonego wina i
wkładamy do piekarnika na ok 50 minut.
Karpia możemy podać tradycyjnie z ziemniakami i kapustą.
Czas przygotowania: 1 godz 30 min
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.