Karp w winie

Jaki karp króluje na Waszych stołach podczas Wigilijnej kolacji? U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek. 

SKŁADNIKI: 
- 800 g karpia
- 2 szklanki czerwonego wina
- garść rodzynek
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka mąki

Zaczynamy od przygotowania karpia, czyli skórowanie i porcjowanie. Następnie wkładamy go do naczynia, zalewamy szklanką czerwonego wina i odstawiamy do lodówki na kilka godziny (najlepiej na całą noc).

Marchew kroimy w talarki, a cebulę w piórka i razem delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dorzucamy  garść rodzynek i dolewamy pół szklanki czerwonego wina.  Całość smażymy jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało.
Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę nakładamy przygotowane wcześniej warzywa z rodzynkami. Dolewamy jeszcze pół szklanki czerwonego wina i wkładamy do piekarnika na ok 50 minut.

Karpia możemy podać tradycyjnie z ziemniakami i kapustą. 

Czas przygotowania: 1 godz 30 min

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.