Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym
Lubicie zapiekanki? Jasne, że tak. Pierwsze co nam się kojarzy z tą
nazwą to gruba bagietka z niewielką ilością farszu, zalana ciągnącym się serem.
Oczywiście nie jest to jedyna „wersja” zapiekanki. Nasza propozycja jest równie
smaczna i popularna.
SKŁADNIKI:
- 9 średniej wielkości ziemniaków
- 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka)
- 500g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 10 cienkich plastrów boczku
- 10 plastrów sera żółtego
- przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby
ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki
kroimy na plasterki i dusimy na maśle, aż do odparowania całej wody. Cebule
siekamy i smażymy na oddzielnej patelni na złoty kolor. Mięso mielone smażymy,
doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i
układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy je kminkiem i
szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni.
To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry
żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.
20 – 30 minut.
Czas przygotowania: około 1 godz 30 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.