Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym

Lubicie zapiekanki? Jasne, że tak. Pierwsze co nam się kojarzy z tą nazwą to gruba bagietka z niewielką ilością farszu, zalana ciągnącym się serem. Oczywiście nie jest to jedyna „wersja” zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna.

SKŁADNIKI:
- 9 średniej wielkości ziemniaków
- 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka)
- 500g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 10 cienkich plastrów boczku
- 10 plastrów sera żółtego
- przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól) 

Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle, aż do odparowania całej wody. Cebule siekamy i smażymy na oddzielnej patelni na złoty kolor. Mięso mielone smażymy, doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 – 30 minut. 

Czas przygotowania: około 1 godz 30 min. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.