Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej


Kolejny przepis, którego składnikami są: ser, boczek i pieczarki :) Tym razem to faszerowane pieczarki z kaszą jęczmienną, boczkiem i serem mozzarella. Potrawa ta idealnie sprawdzi się jako wieczorna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.  

Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej

SKŁADNIKI:
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 150 g tartego sera mozzarella
- 200 g boczku (w kawałku)
- przyprawy (kminek mielony, rozmaryn, ostra papryka, sól, pieprz)

Pieczarki myjemy, obieramy i oddzielamy kapelusz od nóżki. Następnie delikatnie wydrążamy środek kapelusza (ciemne blaszki). Kapelusze układamy w brytfannie / naczyniu żaroodporny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Same pieczarki będą piec się dość długo – im większe kapelusze tym dłużej. Można sprawdzić ich miękkość wykałaczką lub widelcem. Wodę, która się pojawi najlepiej odlać.

FARSZ:
Nóżki pieczarek trzemy na tarce i wrzucamy do miski. Cebulę i czosnek smażymy na patelni, po czym też wrzucamy do miski. Boczek kroimy w kostkę i po usmażeniu, wrzucamy do miski. Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę soli do smaku i 15 minut gotowania). Wsypujemy kaszę do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy, doprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz ostygnie dodajemy ser mozzarella i jeszcze raz mieszamy.

Kiedy kapelusze pieczarek są już odpowiednio miękkie, łyżeczką nakładamy do nich farsz i jeszcze raz wkładamy do piekarnika. Tym razem do momentu rozpuszczenia sera żółtego.

Czas przygotowania: około 1 godz. 30 min

W zależności od upodobać zapiekane pieczarki możemy podawać same, z frytkami czy smażonymi ziemniakami lub jako dodatek do dania głównego.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.