Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej
Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy
jęczmiennej
SKŁADNIKI:
- 10
średniej wielkości pieczarek
- 2 duże
cebule
- 2 ząbki
czosnku
- 1 woreczek
kaszy jęczmiennej
- 150 g
tartego sera mozzarella
- 200 g
boczku (w kawałku)
- przyprawy
(kminek mielony, rozmaryn, ostra papryka, sól, pieprz)
Pieczarki
myjemy, obieramy i oddzielamy kapelusz od nóżki. Następnie delikatnie wydrążamy
środek kapelusza (ciemne blaszki). Kapelusze układamy w brytfannie / naczyniu
żaroodporny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Same pieczarki będą piec się
dość długo – im większe kapelusze tym dłużej. Można sprawdzić ich miękkość
wykałaczką lub widelcem. Wodę, która się pojawi najlepiej odlać.
FARSZ:
Nóżki pieczarek
trzemy na tarce i wrzucamy do miski. Cebulę i czosnek smażymy na patelni, po
czym też wrzucamy do miski. Boczek kroimy w kostkę i po usmażeniu, wrzucamy do
miski. Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę soli do
smaku i 15 minut gotowania). Wsypujemy kaszę do miski z pozostałymi
składnikami, mieszamy, doprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy farsz
ostygnie dodajemy ser mozzarella i jeszcze raz mieszamy.
Kiedy
kapelusze pieczarek są już odpowiednio miękkie, łyżeczką nakładamy do nich
farsz i jeszcze raz wkładamy do piekarnika. Tym razem do momentu rozpuszczenia
sera żółtego.
Czas przygotowania: około 1 godz. 30
min
W zależności
od upodobać zapiekane pieczarki możemy podawać same, z frytkami czy smażonymi
ziemniakami lub jako dodatek do dania głównego.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.