Penne ze szpinakiem
Szpinak nie
należy do najsmaczniejszych warzyw, jednak odpowiednio przyrządzony może
pobudzić niejedno podniebienie. Dzisiejszy przepis to proste połączenie
makaronu ze szpinakiem, kurczakiem, serem feta i przyprawami. Jest szybko i co
najważniejsze smacznie.
Makaron ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
- 300 g
makaronu penne
- 450 g
szpinaku (w naszym przypadku był to szpinak mrożony)
- 3
pojedyncze filety z kurczaka
- 3 ząbki
czosnku
- 150 g sera
fetta
- przyprawy
(pieprz, sól do smaku)
- 2 łyżki
oleju
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, w osolonej wodzie z dodatkiem
kilku kropelek oleju (uważamy by go nie rozgotować). Filety z kurczaka
dokładnie przemywamy w letniej wodzie i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy
na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Szpinak
rozmrażamy i smażymy na osobnej patelni. Pod koniec przyrządzania szpinaku
wrzucamy do niego rozkruszony ser fetta i posiekane ząbki czosnku. Na koniec
wszystkie składniki łączymy ze sobą (penne, szpinak i kurczaka) i dokładnie
mieszamy.
Oczywiście
potrawę można przyrządzić bez mięsa, będzie równie dobrze smakować.
Czas
przygotowania: około 1 godz.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.