Penne z sosem pomidorowym
Sezon na pomidory uważamy za rozpoczęty, a więc nie może zabraknąć ich
w naszych przepisach. Dlatego dzisiaj mamy dla Was prosty przepis na "dość
ostre" penne z pomidorami.
Penne z sosem pomidorowym
SKŁADNIKI:
- makaron
penne 500g
- 5 średniej wielkości pomidorów
- ½ papryczki habanero
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry dowolnego sera żółtego
- 500g wieprzowego mięsa mielonego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- pół szklanki wody
- świeża pietruszka do smaku
- przyprawy (pieprz, sól, kminek, oregano, majeranek, chili)
- olej do smażenia
Penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone
smażymy na oleju na rozgrzanej wcześniej patelni, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i wrzucamy do
zarumienionego mięsa mielonego, całość dalej smażymy na wolnym ogniu.
W tym samym czasie obieramy pomidory (nacinamy je wzdłuż i wszerz po
czym wstawiamy do zagotowanej wody, dzięki czemu skórka praktycznie sama
zejdzie) i wrzucamy je do garnka z wodą (pół szklanki). Gdy mięso będzie gotowe
przerzucamy go do garnka z pomidorami, całość gotujemy kilka minut, następnie
dorzucamy ser, jogurt naturalny, ketchup i przyprawy. Już na sam koniec wrzucamy
makaron, ilość wedle uznania.
Czas przygotowania: około 1 godzina
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.