Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie
Jeśli tradycyjna pizza już się Wam przejadła i chcecie wersję nieco
bardziej fit, polecamy przepyszne ciasto z kalafiora, któremu nie sposób się
oprzeć. Gwarantujemy jeśli spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej.
Meksykańska pizza na
kalafiorowym spodzie
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 200g sera mozzarella
- 400g wieprzowego mięsa mielonego
- 400g pomidorów z puszki
- 240g czerwonej fasoli
- 200g kukurydzy
- 2 papryczki chilli
- 2 cebule czerwone
- pieprz, sól, chilli, bazylia i oregano do smaku
Kalafiora obieramy z liści i dokładnie myjemy,
następnie na tarce z grubymi oczkami go trzemy, solimy do smaku i podpiekamy
około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, tak by kalafior się
sprażył. W tym samym czasie przygotowujemy nasze mięso. Podpiekamy je na
patelni wraz z przyprawami solą, pieprzem, chilli i bazylią. Gdy kalafior i
mięso jest już gotowe przechodzimy do układania równomiernie warstw naszej
pizzy. Na kalafior kładziemy 100g sera mozzarella, przyprawę oregano, pomidory
z puszki, mięso mielone, kukurydze, fasole, krążki cebuli, pozostały ser
mozzarella oraz krążki papryczek chilli. Całość pieczemy około 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwaga - im więcej chilli, tym ostrzejsze
pizza.
Czas przygotowania: około
50 minut
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.