Leczo ze smakiem

Nasze leczo trochę różni się od tego tradycyjnego, ale smakuje tak dobrze, że postanowiliśmy się podzielić tym przepisem z Wami.

Leczo ze smakiem

SKŁADNIKI:
- 1 litr bulionu
- 0,5kg kiełbasy zwyczajnej
- 5 średniej wielkości cebul
- 2 średniej wielkości cukinie
- 400g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 5 plastrów marynowanej papryki
- 1 papryka chilli
- 100g sosu Ajvar (pikantny)
- przyprawy (pieprz, sól, chilli, kminek, bazylia)
- 1 łyżka oleju

Kiełbasę zwyczajną kroimy w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar, krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek. Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka. Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zrobi się miękka, a woda nieco odparuje. Pod koniec ewentualnie doprawiamy, choć gwarantujemy, że nie będzie takiej potrzeby.

Czas przygotowania: około 1 godzina

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.