Leczo ze smakiem
Leczo ze smakiem
SKŁADNIKI:
- 1 litr
bulionu
- 0,5kg
kiełbasy zwyczajnej
- 5 średniej
wielkości cebul
- 2 średniej
wielkości cukinie
- 400g
pomidorów z puszki
- 2 ząbki
czosnku
- 5 plastrów
marynowanej papryki
- 1 papryka
chilli
- 100g sosu
Ajvar (pikantny)
- przyprawy
(pieprz, sól, chilli, kminek, bazylia)
- 1 łyżka
oleju
Kiełbasę zwyczajną kroimy w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka
cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i
wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar,
krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek.
Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka.
Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zrobi się miękka, a woda nieco odparuje.
Pod koniec ewentualnie doprawiamy, choć gwarantujemy, że nie będzie takiej
potrzeby.
Czas przygotowania: około 1 godzina
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.