Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką
Tym razem na naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco
innej odsłonie bo schowamy go w cannelloni, czyli włoskim makaronie, który
wyglądem przypomina puste rurki.
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką
SKŁADNIKI DO FARSZU:
- 250g makaronu cannelloni
- 450g rozdrobnionego szpinaku
- 250g sera fetta
- 100g wieprzowej polędwicy łososiowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy
dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową,
posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i
podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie
wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut.
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- koperek (około 1 łyżka
- garść startego sera mozzarella
Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko
mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera.
Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie
spalił.
SMACZNEGO!!!