Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką
Tym razem na naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco
innej odsłonie bo schowamy go w cannelloni, czyli włoskim makaronie, który
wyglądem przypomina puste rurki.
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką
SKŁADNIKI DO FARSZU:
- 250g makaronu cannelloni
- 450g rozdrobnionego szpinaku
- 250g sera fetta
- 100g wieprzowej polędwicy łososiowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy
dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową,
posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i
podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie
wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut.
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- koperek (około 1 łyżka
- garść startego sera mozzarella
Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko
mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera.
Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie
spalił.
SMACZNEGO!!!
Smaczne danie, ja jedynie nie wprowadziłabym do przepisu tej szynki.
OdpowiedzUsuń