Zapiekanka z sezonowych warzyw
Postanowiliśmy wykorzystać jesienny wysyp warzyw i stworzyliśmy
zapiekankę a może zapiekanko-omlet. Ostatecznie nie wiemy jak nazwać dzisiejsze
danie. Może pomożecie?
Zapiekanka z sezonowych warzyw
SKŁADNIKI:
- połowa średniej dyni
- 1 cukinia
- 4 cebule
- 3 papryki
- 250g sera żółtego
- 4 jajka
- bułka tarta
Dynię oraz cukinię obieramy, ścieramy na
tarce (drobne oczka), odkładamy do osobnych naczyń, solimy i zostawiamy aby
oddały wodę. To samo robimy z papryką - my ścieraliśmy na tarce wewnętrzną
cześć papryki, skórkę wyrzucając. Ser żółty również ścieramy, ale na grubych
oczkach. Cebule siekamy na drobno.
Do jednego, większego naczynia wrzucamy
wszystkie składniki, odciskając wcześniej nadmiar wody, szczególnie z dyni,
cukinii oraz papryki. Wbijam jajka i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem,
posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas
warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach
pod folią aluminiową (ostatnie 15 minut bez folii, żeby się zapiekło).
Czas przygotowania: około 1
godzina 30 minut
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.