Zapiekanka z sezonowych warzyw

Postanowiliśmy wykorzystać jesienny wysyp warzyw i stworzyliśmy zapiekankę a może zapiekanko-omlet. Ostatecznie nie wiemy jak nazwać dzisiejsze danie. Może pomożecie?

Zapiekanka z sezonowych warzyw


SKŁADNIKI:

- połowa średniej dyni
- 1 cukinia
- 4 cebule
- 3 papryki
- 250g sera żółtego
- 4 jajka
- bułka tarta
- przeprawy (ostra papryka, sól, pieprz, kminek, bazylia, tymianek)

Dynię oraz cukinię obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka), odkładamy do osobnych naczyń, solimy i zostawiamy aby oddały wodę. To samo robimy z papryką - my ścieraliśmy na tarce wewnętrzną cześć papryki, skórkę wyrzucając. Ser żółty również ścieramy, ale na grubych oczkach. Cebule siekamy na drobno.
Do jednego, większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki, odciskając wcześniej nadmiar wody, szczególnie z dyni, cukinii oraz papryki. Wbijam jajka i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach pod folią aluminiową (ostatnie 15 minut bez folii, żeby się zapiekło).

Czas przygotowania: około 1 godzina 30 minut

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.