Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami

Przepis na zapiekankę z topinamburem
Bazą dzisiejszego dania będzie topinambur - dość egzotyczne warzywo (przynajmniej dla nas) o specyficznym smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - gorąco zachęcamy.


Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami


SKŁADNIKI:

- ok 500 g topinamburu
- 250g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 2 papryczki jalapeno
- 200g zielonych oliwek w puszce
- 250g sera żółtego 
- 250g przecieru pomidorowego
- przyprawy (bazylia, oregano, sól)

Topinambur dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki i wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy niewielką ilością oregano. Podobną czynność wykonujemy z pieczarkami: dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i układamy kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Następną warstwą są przekrojone na pół oliwki, czerwona papryka i papryczki jalapeno. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej wymieszanym przecierem z łyżeczka bazylii i oregano, a wierzch posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Czas przygotowania: około 1 godzina

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.