Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami
Bazą dzisiejszego dania będzie topinambur - dość egzotyczne warzywo (przynajmniej
dla nas) o specyficznym smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - gorąco
zachęcamy.
Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami
SKŁADNIKI:
- ok 500 g
topinamburu
- 250g
pieczarek
- 1 duża
papryka czerwona
- 2
papryczki jalapeno
- 200g
zielonych oliwek w puszce
- 250g sera
żółtego
- 250g
przecieru pomidorowego
- przyprawy
(bazylia, oregano, sól)
Topinambur dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki i wykładamy
w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy niewielką ilością oregano. Podobną
czynność wykonujemy z pieczarkami: dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i
układamy kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Następną warstwą są
przekrojone na pół oliwki, czerwona papryka i papryczki jalapeno. Wszystkie
składniki zalewamy wcześniej wymieszanym przecierem z łyżeczka bazylii i
oregano, a wierzch posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni
piekarniku przez około 30 minut.
Czas przygotowania: około 1
godzina
SMACZNEGO!!!
Nie przepadam za topinamburem, ale pieczarkowa zapiekanka to super pomysl na obiad :D
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka♥
OdpowiedzUsuń