Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą
Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły
się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową
pastą. Szybkie danie, które polubi każdy.
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą
SKŁADNIKI:
- 1,5L bulionu warzywnego
- 500g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy (sól, pieprz)
- 1 słodka mini papryka
- około 10 oliwek bez pestek
- ser mozzarella
- chleb tostowy
Pieczarki podsmażamy na oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z
pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z
pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy
na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę,
oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę mozarelli, następnie wraz z
solą i pieprzem dokładnie blendujemy.
Pastą smarujemy tosty i podpiekamy w piekarniku.
Czas przygotowania: około
40 minut.
Bardzo lubię smak pieczarek.
OdpowiedzUsuń