Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą

Jakie potrawy goszczą na Waszych stołach wigilijnych? Jeśli znudziły się Wam już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy.


Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą


SKŁADNIKI:

- 1,5L bulionu warzywnego
- 500g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku 
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy (sól, pieprz)
- 1 słodka mini papryka
- około 10 oliwek bez pestek
- ser mozzarella
- chleb tostowy

Pieczarki podsmażamy na oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę, oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę mozarelli, następnie wraz z solą i pieprzem dokładnie blendujemy.  Pastą smarujemy tosty i podpiekamy w piekarniku.

Czas przygotowania: około 40 minut.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.