Pieczone ziemniaki z farszem
Jedliście kiedyś kumpira z
mięsem lub sałatką grecką? Jeśli nie to koniecznie musicie wypróbować, a
najlepiej przygotować takiego sobie w domu. Gwarantujemy smak jest niesamowity,
będziecie chcieli więcej i więcej.
Przepis na pieczone ziemniaki z farszem
SKŁADNIKI:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 100 g boczku
- 1 ser mozzarella (kulka)
- 3 plastry złotego sera pleśniowego
- przyprawy (sól, pieprz)
- 1 łyżka oleju
Ziemniaki czyścimy, jeśli jest taka konieczność,
kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy drobno, pieczarki
ścieramy na tarce, boczek kroimy w drobną kostkę i wszystko razem smażymy na
patelni. Kiedy ziemniaki będą już miękkie (ale nie za miękkie) odcedzamy je i
układamy na tacy z piekarnika. Łyżką wydrążamy ich środek. To co udało nam się
wydrążyć, łączymy ze składnikami z patelni i dodatkowo z pokrojonym w kostkę
serem mozzarella. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Następnie łyżką
nakładamy nasz farsz do wydrążonych ziemniaków. Posypujemy pokruszonym serem
pleśniowy i zapiekamy w piekarniku (ok 20 minut, 180 stopni).
SKŁADNIKI SOS CZOSNKOWY:
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
Jogurt łączymy z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy środek kanapki.
Czas przygotowania: około 1
godzina
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.