Pieczone ziemniaki z farszem

Ziemniaki z farszem
Jedliście kiedyś kumpira z mięsem lub sałatką grecką? Jeśli nie to koniecznie musicie wypróbować, a najlepiej przygotować takiego sobie w domu. Gwarantujemy smak jest niesamowity, będziecie chcieli więcej i więcej.


Przepis na pieczone ziemniaki z farszem


SKŁADNIKI:

- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 100 g boczku
- 1 ser mozzarella (kulka)
- 3 plastry złotego sera pleśniowego
- przyprawy (sól, pieprz)
- 1 łyżka oleju

Ziemniaki czyścimy, jeśli jest taka konieczność, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy drobno, pieczarki ścieramy na tarce, boczek kroimy w drobną kostkę i wszystko razem smażymy na patelni. Kiedy ziemniaki będą już miękkie (ale nie za miękkie) odcedzamy je i układamy na tacy z piekarnika. Łyżką wydrążamy ich środek. To co udało nam się wydrążyć, łączymy ze składnikami z patelni i dodatkowo z pokrojonym w kostkę serem mozzarella. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Następnie łyżką nakładamy nasz farsz do wydrążonych ziemniaków. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowy i zapiekamy w piekarniku (ok 20 minut, 180 stopni).

SKŁADNIKI SOS CZOSNKOWY:

- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- majeranek

Jogurt łączymy z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy środek kanapki.

Czas przygotowania: około 1 godzina

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.