Chrupiący tost na śniadanie z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Tosty to zdecydowanie jedna z
lepszych propozycji na śniadanie. Można je przygotowywać na różne sposoby: na
słodko, słono, w wersji light, czy w wersji na bogato. Dzisiaj oferujemy Wam
tą ostatnią opcję. Obiecujemy, że jedna taka kanapka zapełni Wasze głodne
brzuchy.
Przepis na chrupiącego tosta z pieczarkami i jajkiem sadzonym
SKŁADNIKI DO TOSTU:
- chleb tostowy
- ser żółty w plasterkach
- 150 g pieczarek
- 2 parówki
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1 rzepa
- 4 jajka
Zaczynamy od przygotowania pieczarek, które
kropimy na plasterki i smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Rzepę kroimy na plasterki i solimy. To samo
robimy z cebulą i ogórkiem konserwowym. Tosty przypiekamy w tosterze lub w
opiekaczu. Parówki gotujemy lub smażymy na patelni, po czym kroimy na pół i
jeszcze raz na pół (wzdłuż). Osobno przyrządzamy jajka sadzone. Kiedy wszystko
jest gotowe, zaczynamy układać naszą kanapkę. Proponowana przez nas kolejność
to: tost, ser żółty, pieczarki, parówka, rzepa, ogórek konserwowy, sos czosnkowy,
tost i na koniec jajko sadzone.
SKŁADNIKI SOS CZOSNKOWY:
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki
majonezu
- 4 ząbki
czosnku
- majeranek
Jogurt
łączymy z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy środek kanapki.
Porcja: 4 sztuki
Czas przygotowania: około
30 minut
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.