Zapiekanka z młodych ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczano-serowa
Zapiekanki raczej kojarzą się z jesienią lub zimą, ale zapiekanka z dodanymi młodymi ziemniakami będzie smakować o niebo lepiej.


Przepis na zapiekankę ziemniaczaną


SKŁADNIKI:

- 1 kg młodych ziemniaków
- 600 g boczku wędzonego
- 4 duże cebule
- 250 g sera żółtego
- 200 ml 30% śmietany
- 2 jajka
- garść świeżego szczypioru
- przyprawy (sól, gałka muszkatołowa, kminek, rozmaryn, ostra papryka, czosnek)

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:

KROK 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i podgotowujemy około 20 minut w osolonej wodzie.
KROK 2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż wszystko nabierze rumieńców.
KROK 3. Podsmażony boczek i cebulę zalewamy śmietaną i przyprawiamy gałką muszkatołową.
KROK 4. Ziemniaki po przestygnięciu kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i przyprawiamy kminkiem, rozmarynem, ostrą papryką i czosnkiem.
KROK 5. Ziemniaki polewamy śmietaną z cebulą i boczkiem.
KROK 6. Jajka łączymy z drobno posiekanym szczypiorem i wylewamy na brytfankę z naszymi ziemniakami.
KROK 7. Ser żółty trzemy na tarce i zasypujemy nim całą potrawę.
KROK 8. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 60 minut.

Czas przygotowania: około 2 godz.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.