Zapiekanka z młodych ziemniaków
Zapiekanki raczej kojarzą się z
jesienią lub zimą, ale zapiekanka z dodanymi młodymi ziemniakami będzie
smakować o niebo lepiej.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
SKŁADNIKI:
- 1 kg
młodych ziemniaków
- 600 g
boczku wędzonego
- 4 duże
cebule
- 250 g sera
żółtego
- 200 ml 30%
śmietany
- 2 jajka
- garść
świeżego szczypioru
- przyprawy
(sól, gałka muszkatołowa, kminek, rozmaryn, ostra papryka, czosnek)
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:
KROK 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i
podgotowujemy około 20 minut w osolonej wodzie.
KROK 2. Boczek i
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż wszystko nabierze
rumieńców.
KROK 3. Podsmażony boczek i cebulę
zalewamy śmietaną i przyprawiamy gałką muszkatołową.
KROK 4. Ziemniaki po przestygnięciu
kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i przyprawiamy
kminkiem, rozmarynem, ostrą papryką i czosnkiem.
KROK 5. Ziemniaki polewamy śmietaną z
cebulą i boczkiem.
KROK 6. Jajka łączymy z drobno
posiekanym szczypiorem i wylewamy na brytfankę z naszymi ziemniakami.
KROK 7. Ser żółty trzemy na tarce i
zasypujemy nim całą potrawę.
KROK 8. Całość pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni około 60 minut.
Czas przygotowania: około 2 godz.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.