Zupa meksykańska z mięsem

Przepis na zupe po meksykańsku
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, oboje lubimy ostre potrawy. Tym razem naszą propozycją jest sycąca zupa meksykańska, a stopień ostrości możecie dobrać sami.


Przepis na zupę meksykańską z mięsem


SKŁADNIKI: 

- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 4 duże pieczarki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- przyprawy (pieprz, sól, kminek, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, papryka chili).

KROK 1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso mielone, pokrojoną i oczyszczoną cebulę, marchewki, paprykę i pieczarki.
KROK 2. Gdy mięso i warzywa się zarumienią przypraw je solą i pieprzem, wrzuć do garnka, dolej bulion i gotuj.
KROK 3. Dorzuć odsączoną kukurydzę i fasolę oraz przypraw kminkiem, majerankiem, czosnkiem i gałką muszkatołową i papryką chili. Im więcej tym ostrzejszy smak.

Podawaj z grzankami.

Czas przygotowania: około 50 minut

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.