Zupa meksykańska z mięsem
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, oboje
lubimy ostre potrawy. Tym razem naszą propozycją jest sycąca zupa meksykańska,
a stopień ostrości możecie dobrać sami.
Przepis na zupę meksykańską z mięsem
SKŁADNIKI:
- 500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- 2 cebule
- 2
marchewki
- 1 czerwona
papryka
- 4 duże
pieczarki
- puszka
kukurydzy
- puszka
czerwonej fasoli
- 2 l
bulionu warzywnego
- 2 łyżki
pasty paprykowej
- 4 łyżki
koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki
oleju
- przyprawy
(pieprz, sól, kminek, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, papryka chili).
KROK 1. Na rozgrzanej
patelni z olejem podsmaż mięso mielone, pokrojoną i oczyszczoną cebulę,
marchewki, paprykę i pieczarki.
KROK 2. Gdy mięso i warzywa
się zarumienią przypraw je solą i pieprzem, wrzuć do garnka, dolej bulion i
gotuj.
KROK 3. Dorzuć odsączoną
kukurydzę i fasolę oraz przypraw kminkiem, majerankiem, czosnkiem i gałką
muszkatołową i papryką chili. Im więcej tym ostrzejszy smak.
Podawaj z grzankami.
Czas przygotowania: około
50 minut
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.