Aksamitna pieczarkowa
W sumie nie pamiętamy, czy kiedykolwiek wspominaliśmy na blogu, że
uwielbiamy pieczarki pod każda postacią. Te grzyby mają w sobie coś co nam
smakuje, dlatego też towarzyszą nam często w potrawach - po prostu nie
potrafimy się im oprzeć.
Przepis na aksamitną pieczarkową
Przepis na krem z pieczarek pojawił się jakiś czas temu, dzisiaj mamy
coś jeszcze lepszego. W naszej zupie, pływają pyszne grzybowe plastry i makaron
penne.
SKŁADNIKI:
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1l bulionu
- 200 ml śmietany do zup 30%
- garść makaronu Penne
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Dokładnie wymyj pieczarki i pokrój w plastry, podobnie zrób z cebulą. Marchewkę wymyj, obierz i zetrzyj na tarce. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pieczarki, marchewkę i cebulę. Gdy składniki się zarumienią dorzuć pokrojone 2 ząbki czosnku.
KROK 2: Do bulionu wrzuć
pieczarki, cebulę, marchewkę, czosnek, ziele angielskie oraz surowy makaron
penne. Gotuj do momentu wrzenia.
KROK 3: Bulion z warzywami
zalej śmietaną, przypraw solą i pieprzem, zagotuj i gotowe.
Czas przygotowania: około 45 minut
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.