Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Przepis na zupę fasolową już był, także przyszedł czas na fasolkę po bretońsku, która nie chwaląc się, wyszła nam naprawdę dobrze.

Przepis na fasolkę po bretońsku

 

SKŁADNIKI:

- 500g białej fasoli

- 1l wody

- 1l bulionu

- 200g boczku wędzonego

- około 5 małych lasek kiełbasy zwyczajnej

- 2 cebule

- 500g całych pomidorów z puszki

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- 5 ziarenek ziela angielskiego

- około 10 ziarenek pieprzu ziołowego

- po szczypcie: soli, majeranku, rozmarynu, tymianku i kminku.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: Dzień wcześniej przygotuj fasolę, mocząc ją w 1 litrze osolonej wody.

KROK 2: Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę i wraz z kiełbasą pokrojoną na plastry, podsmaż na patelni. 

KROK 3: Do bulionu wrzuć: fasolę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gotuj.

KROK 4: Gdy fasola będzie miękka, dorzuć, podsmażony boczek, cebule i kiełbasę oraz pomidory doprawiając całość majerankiem, rozmarynem, tymiankiem i kminkiem. 

 

Podawaj ze świeżym chlebem. 

 

Czas przygotowania: około 1 godzina

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.