Fasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku
SKŁADNIKI:
- 500g białej fasoli
- 1l wody
- 1l bulionu
- 200g boczku wędzonego
- około 5 małych lasek kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- 500g całych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- około 10 ziarenek pieprzu ziołowego
- po szczypcie: soli, majeranku, rozmarynu, tymianku i kminku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Dzień wcześniej przygotuj fasolę, mocząc ją w 1 litrze osolonej wody.
KROK 2: Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę i wraz z kiełbasą pokrojoną na plastry, podsmaż na patelni.
KROK 3: Do bulionu wrzuć: fasolę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gotuj.
KROK 4: Gdy fasola będzie miękka, dorzuć, podsmażony boczek, cebule i kiełbasę oraz pomidory doprawiając całość majerankiem, rozmarynem, tymiankiem i kminkiem.
Podawaj ze świeżym chlebem.
Czas przygotowania: około 1 godzina
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.