Szynka z pieczarkami
Dzisiejszy przepis to przepis
"na winie", czyli wyciągnęliśmy z lodówki wszystko co mieliśmy i
zadziałaliśmy. Czasem brak pomysłu powoduje, że w naszej kuchni rodzi się coś
pysznego.
Przepis na szynkę z pieczarkami
Kawałek szynki leżał nam w zamrażarce już jakiś czas i za każdym razem
wybieraliśmy coś innego, ale ostatnio postanowiliśmy ją w końcu przyrządzić.
SKŁADNIKI:
- 800g szynki wieprzowej
- 500g pieczarek
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 papryczki piri-piri
- 1 liść laurowy
- przyprawy (sól, rozmaryn, majeranek, kminek).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZYNKI Z PIECZARKAMI
KROK 1. Szynkę wymyj, delikatnie natnij i natrzyj solą.
KROK 2. Połącz ze sobą miód, sos sojowy, sos sezamowy, rozmaryn, majeranek i kminek.
KROK 3. Do rękawa do pieczenia włóż mięso, zalej marynatą, wrzuć oczyszczone pieczarki, czosnek, pomidory suszone, papryczki piri piri, liść laurowy. Zawiąż i obróć kilkukrotnie.
KROK 4. Piecz ok. 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Rękaw rozetnij na 20 minut przed końcem pieczenia, aby szynka się zarumieniła.
Czas przygotowania: około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.