Szynka z pieczarkami

Pomysł na szynkę wieprzową
Dzisiejszy przepis to przepis "na winie", czyli wyciągnęliśmy z lodówki wszystko co mieliśmy i zadziałaliśmy. Czasem brak pomysłu powoduje, że w naszej kuchni rodzi się coś pysznego.

 

Przepis na szynkę z pieczarkami

Kawałek szynki leżał nam w zamrażarce już jakiś czas i za każdym razem wybieraliśmy coś innego, ale ostatnio postanowiliśmy ją w końcu przyrządzić.
 

SKŁADNIKI:

- 800g szynki wieprzowej

- 500g pieczarek

- 1 łyżeczka miodu

- 3 łyżeczki sosu sojowego

- 1 łyżka sosu sezamowego

 - 2 ząbki czosnku

- kilka suszonych pomidorów

- 2 papryczki piri-piri

- 1 liść laurowy

- przyprawy (sól, rozmaryn, majeranek, kminek).

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZYNKI Z PIECZARKAMI

KROK 1. Szynkę wymyj, delikatnie natnij i natrzyj solą.

KROK 2. Połącz ze sobą miód, sos sojowy, sos sezamowy, rozmaryn, majeranek i kminek.  

KROK 3. Do rękawa do pieczenia włóż mięso, zalej marynatą, wrzuć oczyszczone pieczarki, czosnek, pomidory suszone, papryczki piri piri, liść laurowy. Zawiąż i obróć kilkukrotnie. 

KROK 4. Piecz ok. 90 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Rękaw rozetnij na 20 minut przed końcem pieczenia, aby szynka się zarumieniła. 

 

Czas przygotowania: około 2 godziny. 

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.