Testujemy przepis na smalec z dodatkami
Przepis na smalec z dodatkami
SKŁADNIKI:
- 1 kostka smalcu
- 1 ostra papryczka
- 2 średnie cebule
- 1 niewielkie jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag boczku
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy trochę się
zarumieni, przekładamy go razem z powstałym tłuszczem do innego naczynia.
KROK 2.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Cebulę
i ostrą papryczkę kroimy drobno i razem z jabłkiem smażymy przy użyciu niewielkiej
części smalcu. Smalcu powinno być tyle, by w całości otaczał nasze smażone
składniki.
KROK 3.
Kiedy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy boczek z tłuszczem i
pozostały smalec.
KROK 4.
Gdy smalec się stopi, dodajemy przyprawy i mieszamy, aby sól się
rozpuściła.
KROK 5.
Smalec przelewamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Nasze naczynie to słoik o pojemności ok 600 ml. Podczas tężenia można
delikatnie mieszać smalec, aby cięższe składniki nie opadły na dno, ale
rozłożyły się równomiernie.
Świetnie smakuje z ciepłym chlebem lub grzankami.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Czas stygnięcia i stężenia: 2 – 3 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.