Testujemy przepis na smalec z dodatkami

Przepis na smalec z dodatkami
Ostatnio mieliśmy ogromną ochotę, żeby przygotować smalec z dodatkami, wykorzystaliśmy do tego przepis z gazetki kulinarnej, który nieco zmodyfikowaliśmy. Co jak co, ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali kilka ulubionych składników. Dlatego jesteśmy bardzo ciekawi czy nasza wariacja smakowa Ci się spodoba.


Przepis na smalec z dodatkami

 

SKŁADNIKI:

- 1 kostka smalcu

- 1 ostra papryczka

- 2 średnie cebule

- 1 niewielkie jabłko

- 2 ząbki czosnku

- 10 dag boczku

- 2 łyżeczki majeranku

- ½ łyżeczki kminku mielonego

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1.

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy trochę się zarumieni, przekładamy go razem z powstałym tłuszczem do innego naczynia.

KROK 2.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Cebulę i ostrą papryczkę kroimy drobno i razem z jabłkiem smażymy przy użyciu niewielkiej części smalcu. Smalcu powinno być tyle, by w całości otaczał nasze smażone składniki.

KROK 3.

Kiedy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy boczek z tłuszczem i pozostały smalec.

KROK 4.

Gdy smalec się stopi, dodajemy przyprawy i mieszamy, aby sól się rozpuściła.

KROK 5.

Smalec przelewamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. Nasze naczynie to słoik o pojemności ok 600 ml. Podczas tężenia można delikatnie mieszać smalec, aby cięższe składniki nie opadły na dno, ale rozłożyły się równomiernie.

 

Świetnie smakuje z ciepłym chlebem lub grzankami.

 

Czas przygotowania: około 40 minut.

Czas stygnięcia i stężenia: 2 – 3 godziny.

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.