Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem
Jak przygotować surowy boczek?
SKŁADNIKI DO BOCZKU:
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka jałowca suszonego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- papryka piri-piri suszona
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA BOCZKU:
KROK 2: Musztardę mieszamy z chrzanem i smarujemy nimi boczek z góry i z boków.
KROK 3: W moździerzu kruszymy pieprz, jałowiec i suszone piri – piri, po czym posypujemy od góry boczek.
KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie.
KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut.
SKŁADNIKI DO PULPETÓW:
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- mozzarella
- kminek
- sól
- ostra papryka
- boczek (plastry)
SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW:
KROK 2: Formujemy od 6 do 8 pulpetów, mniej więcej tej samej wielkości.
KROK 3: Na wierzch każdego pulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut
SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- ½ pietruszki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI:
KROK 2: Smażymy je na patelni z dodatkiem sosu sojowego.
KROK 3: Grzybki Shimeji oddzielamy od grzybni i myjemy. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć, wrzucamy je w całości i razem smażymy do miękkości, dodając czosnek.
SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW ZAPIEKANYCH:
- 1 łyżka oleju
- pół saszetki koperku
- łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka kminku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZIEMNIAKÓW:
KROK 2: W osobnym garnku olej łączymy z przyprawami. Wsypujemy tam ziemniaki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: Ziemniaki przesypujemy na blachę obłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut w temp. 190 stopni.
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 3 łyżki majonezu
- pół pęczka koperku
- łyżeczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i zgniatamy. Wszystkie składniki: koperek, czosnek, jogurt, majonez i bazylię dokładnie mieszamy.
Danie najlepiej smakuje podawane z białym winem.
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.