Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem

Przepis na pieczony boczek

Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!

 

Jak przygotować surowy boczek?

Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został nam go spory kawałek, który świetnie sprawdził się na kanapkach.

Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem

SKŁADNIKI DO BOCZKU:

- 1kg boczku w całości

- 3 łyżeczki musztardy

- 1 łyżeczki chrzanu

- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

- 1 łyżeczka jałowca suszonego

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- papryka piri-piri suszona

- 1 łyżeczka soli

- 2 ząbki czosnku

- 2 cebule

 

SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA BOCZKU:

KROK 1: Boczek myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego (na spód wlewamy trochę wody) skórą do dołu i nacieramy solą.

KROK 2: Musztardę mieszamy z chrzanem i smarujemy nimi boczek z góry i z boków.

KROK 3: W moździerzu kruszymy pieprz, jałowiec i suszone piri – piri, po czym posypujemy od góry boczek.

KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie.

KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut.


Przepis na pieczony boczek
Przepis na pieczony boczek

SKŁADNIKI DO PULPETÓW:

- 400 g mięsa mielonego wieprzowego

- 1 jajko

- ząbek czosnku

- mozzarella

- kminek

- sól

- ostra papryka

- boczek (plastry)

 

SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW:

KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, zgniatamy czosnek, doprawiamy solą, ostrą papryką i kminkiem. Dokładnie ze sobą mieszamy.

KROK 2: Formujemy od 6 do 8 pulpetów, mniej więcej tej samej wielkości.

KROK 3: Na wierzch każdego pulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut

 

SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI:

- 150 g grzybków Shimeji

- 2 marchewki

- ¼ selera

- ½ pietruszki

- 1 cebula

- ząbek czosnku

- 2 łyżki sosu sojowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI:

KROK 1: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobne paski, cebulę w piórka.

KROK 2: Smażymy je na patelni z dodatkiem sosu sojowego.

KROK 3: Grzybki Shimeji oddzielamy od grzybni i myjemy. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć, wrzucamy je w całości i razem smażymy do miękkości, dodając czosnek.

 

SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW ZAPIEKANYCH:

- 0,5 kg ziemniaków

- 1 łyżka oleju

- pół saszetki koperku

- łyżeczka rozmarynu

- 1 łyżka kminku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZIEMNIAKÓW:

KROK 1: Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Zalewamy je wrzącą wodą i moczymy 2 minuty.

KROK 2: W osobnym garnku olej łączymy z przyprawami. Wsypujemy tam ziemniaki i dokładnie mieszamy.

KROK 3: Ziemniaki przesypujemy na blachę obłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut w temp. 190 stopni.

 

SKŁADNIKI DO SOSU:

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 3 łyżki majonezu

- pół pęczka koperku

- łyżeczka bazylii

- 2 ząbki czosnku

Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i zgniatamy. Wszystkie składniki: koperek, czosnek, jogurt, majonez i bazylię dokładnie mieszamy. 


Przepis na pieczony boczek

Danie najlepiej smakuje podawane z białym winem.

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.