Tortilla z tuńczykiem inspirowana sałatkami Rio Mare
Przepis na Tortillę z tuńczykiem
SKŁADNIKI DO TORTILLI Z TUŃCZYKIEM:
- 360g kukurydzy
- 250g czerwonej fasoli
- 1 cebula
- około 210g tuńczyka w oleju (opcjonalnie w sosie własnym)
-2 ząbki czosnku
- połowa czerwonej papryki
- kilka konserwowych papryczek jalapenio (ilość wedle uznania, wszystko zależy od tego czy chcesz by farsz był ostry)
- około 5 łyżek sosu meksykańskiego
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy (pieprz, ostra papryka)
- 6 sztuk tortilli
- kilka plasterków ulubionego sera żółtego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTILLI Z TUŃCZYKIEM:
KROK 1: Kukurydzę, fasolę, tuńczyka odcedzamy. Cebulę, paprykę kroimy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
KROK 2: Składniki łączymy razem, dodajemy sos meksykański, majonez, przyprawy i dokładnie mieszamy.
KROK 3: Na tortilli układamy 2 plasterki sera żółtego i 2-3 łyżki farszu. Zawijamy tortillę i przebijamy wykałaczką, jeśli się rozkleja.
KROK 4: Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 3 minuty.
Porcje: 6 sztuk
Czas przygotowania: około 15 minut
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.