Domowe burgery z grilla... zimą?
Domowe burgery
chodziły za nami już od dawna i tak mięliśmy na nie ochotę, że po mimo
jesienno-zimowej pogody, postanowiliśmy odpalić grilla. Nasz przepis to
delikatna wariacja w temacie burgerów, bo jak wiadomo powinno to być mięso przede
wszystkim wołowe, bez żadnych innych dodatków „nie mięsnych”. Jednak całość
smakowała tak dobrze, że aż sami byliśmy zaskoczeni 😊
SKŁADNIKI:
- 4 krążki papryki
czerwonej
- 8
marynowanych papryczek piri-piri
- 4
plasterki pomidora
- 4 liście sałaty
lodowej
- 4 bułki
- 4 cienkie plasterki
boczku
- 4
plasterki sera żółtego
SKŁADNIKI DO
MIĘSA:
- 500g
mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2
czerwonej papryki
- 2 małe
cebule
- mix przypraw
do mięsa wieprzowego
- sól
- pieprz
SKŁADNIKI DO
SOSU:
- 3 łyżki
majonezu
- 1 łyżka
musztardy
- 3 łyżki
ketchupu
- 1 ogórek
kiszony
- 1/2
łyżeczki mielonej ostrej papryki
- odrobina
bazylii
Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na
rozgrzanej patelni. Następnie łączymy je z mięsem, solą, pieprzem i mixem przypraw,
dokładnie mieszając. Całość formujemy w płaskie, nie za duże burgery (tak by
zmieściły się do bułek) i wrzucamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy na mocnym
żarze, w wysokiej temperaturze, uważając, żeby nie przypaliły się za bardzo.
Nam zajęło to ok. 15 – 20 minut. Pod koniec nakładamy na burgery żółty ser, aby
ładnie się stopił, a obok kładziemy przekrojone na połowy bułki, żeby trochę
się podgrzały i zarumieniły.
W między czasie możemy przygotować sos i zająć się boczkiem. Do miski
wrzucamy: majonez, musztardę, ketchup, ostrą paprykę, bazylię i bardzo drobno
posiekany ogórek kiszony. Wszystko dokładnie mieszamy. Boczek smażymy na
patelni, aż się zarumieni.
A teraz wielki finał. W bułki wkładamy kolejno: listek sałaty lodowej,
burger z serem, plaster pomidora, krążek papryki, papryczki piri-piri,
podpieczony boczek i na koniec polewamy sosem. Podajemy na gorąco … szczególnie
zimą.
Czas
przygotowania: 1 godz. 30 min
Porcje: 4
sztuki
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.