Świąteczne pierniczki ze słodkim dodatkiem

Do świąt zostało już tylko kilka dni. Najwyższy czas by zacząć się do nich przygotowywać. Z racji tego przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na pierniczki z posypką ze skórki z pomarańczy.

Kandyzowana skórka pomarańczy - składniki:
- 3 pomarańcze
- szklanka cukru
- ¼ szklanki wody 

Przygotowanie:
Na samym początku lub nawet kilka dni przed robieniem pierniczków przygotujmy kandyzowaną skórę pomarańczy, która posłuży nam do dekoracji i doda wyrazistego, słodkiego smaku. Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, a następnie obieramy. Z wewnętrznej części skórek, odkrajamy białą, gorzką warstwę. Pozostałą część skórki kroimy na drobne, kwadratowe kawałki. Całość łączymy z cukrem oraz wodą, następnie gotujemy w garnku, na wolnym ogniu i mieszamy, tak by skórki się nie przypaliły. W razie potrzeby uzupełniamy wodę w niedużych ilościach. Gotujemy około 30 minut, aż skórki będą miękkie, a woda wyparuje.

Ciasto – składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 25 dag miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 całe jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 kostka masła 

Przygotowanie:
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut.

Lukier – składniki:
- 1/5 szklanki cukry pudru
- 1 białko jajka
- 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:
Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną, a gdy pierniczki są już gotowe dekorujemy je wedle uznania lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Nasze pierniczki może nie wyglądają „wyjściowo”, ale za to dobrze smakują!  

Czas przygotowania: około 1 godz.

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.