Świąteczne pierniczki ze słodkim dodatkiem
Do świąt zostało już tylko
kilka dni. Najwyższy czas by zacząć się do nich przygotowywać. Z racji tego
przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na pierniczki z posypką ze skórki z
pomarańczy.
Kandyzowana skórka pomarańczy -
składniki:
- 3 pomarańcze
- szklanka cukru
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
Na samym początku lub nawet kilka dni przed robieniem pierniczków przygotujmy kandyzowaną skórę pomarańczy, która posłuży nam do dekoracji i doda wyrazistego, słodkiego smaku. Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, a następnie obieramy. Z wewnętrznej części skórek, odkrajamy białą, gorzką warstwę. Pozostałą część skórki kroimy na drobne, kwadratowe kawałki. Całość łączymy z cukrem oraz wodą, następnie gotujemy w garnku, na wolnym ogniu i mieszamy, tak by skórki się nie przypaliły. W razie potrzeby uzupełniamy wodę w niedużych ilościach. Gotujemy około 30 minut, aż skórki będą miękkie, a woda wyparuje.
Na samym początku lub nawet kilka dni przed robieniem pierniczków przygotujmy kandyzowaną skórę pomarańczy, która posłuży nam do dekoracji i doda wyrazistego, słodkiego smaku. Pomarańcze dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, a następnie obieramy. Z wewnętrznej części skórek, odkrajamy białą, gorzką warstwę. Pozostałą część skórki kroimy na drobne, kwadratowe kawałki. Całość łączymy z cukrem oraz wodą, następnie gotujemy w garnku, na wolnym ogniu i mieszamy, tak by skórki się nie przypaliły. W razie potrzeby uzupełniamy wodę w niedużych ilościach. Gotujemy około 30 minut, aż skórki będą miękkie, a woda wyparuje.
Ciasto – składniki:
- 1 kg mąki
pszennej
- 25 dag
miodu
- 2 łyżki
cukru pudru
- 3 całe
jajka
- 2 łyżki
kakao
- 1 łyżeczka
sody
- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej
- 1 kostka
masła
Przygotowanie:
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie
rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka
pieczemy w piekarniku około 15 minut.
Lukier – składniki:
- 1/5
szklanki cukry pudru
- 1 białko
jajka
- 2 łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajko
ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną, a gdy pierniczki są już gotowe
dekorujemy je wedle uznania lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Nasze
pierniczki może nie wyglądają „wyjściowo”, ale za to dobrze smakują!
Czas przygotowania: około 1 godz.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.