Zapiekany chleb z serem i ostra pasta z ciecierzycy
Dzisiejszy przepis sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na
wieczorne spotkanie z rodziną czy znajomymi, których w tym okresie nie
zabraknie.
SKŁADNIKI
- 1 bochenek chleba
- 200 g sera żółtego w kawałku
- pół kostki masła
- pół saszetki ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można
zmieszać kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek)
Masło dokładnie mieszamy z ziołami. Ser żółty kroimy w dość grube
kawałki, a następnie przecinamy je jeszcze na pół, tak aby powstały prostokątne plastry. W chlebie robimy kilka równoległych nacięć wzdłuż jego długości.
Nacięcia obficie smarujemy masłem i wkładamy do nich paski sera. Całość podgrzewamy
w piekarniku ok. 20 minut (do momentu gdy ser się stopił, a chleb zarumieni).
Pasta z ciecierzycy – SKŁADNIKI:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 2 papryczki chili
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki mielonego kminku
- pół szklanki wody
Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Papryczki chili i suszone pomidory
drobno siekamy. Następnie wszystko wrzucamy do naczynia, dolewamy wody i
dosypujemy kminku. Całość dokładnie blendujemy do powstania gładkiej masy. Tak
przygotowaną pastę przekładamy do miseczki i gotowe. Z tej ilości składników
pasty wychodzi naprawdę sporo, więc spokojnie zostanie jej do krakersów czy
kanapek. Jeśli nie potrzebujecie aż tyle, można „obciąć” składniki o połowę.
Czas przygotowania: 30 min
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.