Brownie pod śmietankową chmurką
Dzisiejszy przepis to istna bomba kaloryczna. Jednak raz na jakiś
czas, każdy może sobie pozwolić na chwilę rozkoszy. W końcu nie musimy od razu
zjadać całego ciasta, a mały kawałeczek nikomu jeszcze nie zaszkodził.
Brownie pod śmietankową chmurką
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 300 g mlecznej czekolady (3 tabliczki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukry waniliowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
Masło i 200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki) topimy w garnku na małym
ogniu cały czas mieszając. W misce ubijamy 3 całe jajka razem z cukrem pudrem.
Dodajemy roztopione masło z czekoladą i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól
i cukier waniliowy. Wszystko ponownie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy na
przygotowaną wcześniej brytfankę (brytfankę należy posmarować masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Pod koniec pieczenia ciasta, rozpuszczamy 100 g mlecznej czekolady w
wodnej kąpieli i polewamy nią nasze brownie po wyciągnięciu z piekarnika. My
dodatkowo użyliśmy posypki z kandyzowanych skórek z pomarańczy, które zostały
nam z przepisu na świąteczne pierniczki - tutaj.
Śmietankowa chmurka
Białą czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Ubijamy 250 ml śmietany
kremówki i łączymy z czekoladą. Tak przygotowaną śmietanką zdobimy ciasto.
Czas przygotowania: około 1 godz.
Zobaczcie podobne przepisy:
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.