Jajecznica z pieczarkami
Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie zawsze jednak
mamy na nie czas. Najczęściej w pośpiechu łapiemy „coś na ząb” i ruszamy do
pracy. Tak to wygląda w tygodniu. Ale w weekend mamy więcej czasu, dlatego bez
zbędnego pośpiechu możemy przygotować pyszną jajecznicę.
Jajecznica z pieczarkami
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 100 g mini pieczarek
- 2 papryczki chilli
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Na początek przygotujmy nasze pieczarki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła i wrzucamy na nią dobrze wymyte pieczarki (w zależności od wielkości
pieczarek, kroimy je na połówki lub na ćwiartki, my wrzuciliśmy całe). Dusimy
je, aż do momentu wyparowania wody.
Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno
posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojone w plasterki papryczki chilli. Gdy cebula
będzie gotowa, dodajemy pieczarki i wbijamy jajka. Do smaku dodajemy soli i
pieprzu. Całość delikatnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Przygotowaną
jajecznicę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy najlepiej ze świeżym
pieczywem.
Czas przygotowania: ok 40 min
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.