Pałki z kurczaka i blue cheese
Sos blue cheese z McDonald's to totalny hit. Dlatego od jakiegoś czasu
chodziło za nami żeby go odtworzyć. Udało się! W kilka minut mamy całą miskę
gotowego sosu, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatki. Tym razem
nam posłużył jako dodatek do kurczaka w
panierce.
Pałki z kurczaka i blue cheese
MARYNATA DO KURCZAKA:
- 10 pałek z kurczaka
- 2 łyżeczki miodu
- przyprawy (kebab-gyros,
kminek mielony, bazylia, ostra papryka, majeranek, czosnek w proszku – ilość
wedle uznania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
Pałki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręcznik. Przyprawy
łączymy z miodem, oliwą i wodą i dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy nasze
pałki i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
SKŁADNIKI DO PANIERKI:
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- kilka listków pietruszki
- 1/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- suszone papryczki piri-piri
- przyprawy (gorczyca, kminek mielony, ostra papryka – ilość wedle
uznania)
Do miski wrzucamy całe jajko, posiekany ząbek czosnku i pietruszkę,
mleko, 1/4 szklanki mąki, posiekane papryczki piri-piri oraz przyprawy. Wszystko
dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą miksera. Kurczaka obtaczamy w naszej
panierce, a później dodatkowo obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki olej na
rozgrzanej patelni.
SKŁADNIKI DO SOSU:
- 100 g sera blue cheese
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
Ser rozdrabniamy na drobne kawałki i wrzucamy do miski razem z
jogurtem i majonezem. Całość dokładnie miksujemy i tak w prosty i szybki sposób
powstaje Blue cheese niczym z McDonald's .
Czas przygotowania: około 1 godz.
Zobaczcie również:
SMACZNEGO!!!