Pucharek "sernikowa rozkosz"
Pucharek
"sernikowa rozkosz"
SKŁADNIKI:
- 1
cytrynowa galaretka
- 2
mandarynki
- 125 g
borówek
- 1 łyżeczka
żelatyny
- ¼ szklanki
mleka
- 330 ml
śmietanki 30%
- 2 łyżki
cukru waniliowego
- 175 g
waniliowego serka homogenizowanego
- 175 g truskawkowego serka homogenizowanego
Na początek przygotujmy 6 pucharów, w których będzie znajdował się
nasz deser. Pomarańczową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do pucharków, tak by w każdym było
mniej więcej po równo. Zostawiamy do stężenia.
Gotujemy ¼ szklanki mleka i wsypujemy do środka łyżeczkę żelatyny,
wszystko mieszamy do rozpuszczenia się grudek. Śmietankę ubijamy na sztywno i
dzielimy ją po równo na dwie części. Teraz będziemy potrzebować dwóch misek. Do
pierwszej wkładamy waniliowy serek homogenizowany, połowę ubitej śmietanki, 1
łyżeczkę cukru waniliowego i połowę naszego mleka z żelatyną. Całość miksujemy
do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wlewamy do pucharków i
wkładamy do lodówki. Teraz przygotowujemy drugą masę. W zasadzie robimy
wszystkie te same czynności co poprzednio tyle, że waniliowy serek
homogenizowany zmieniamy na truskawkowy. Gdy pierwsza masa
zastygnie układamy na niej borówki i zalewamy drugą częścią. Kiedy i ona
zastygnie, układamy kawałki mandarynek.
Przygotowujemy drugą galaretkę (aby ją wylać, nasz deser musi być w
fazie zastygania, by nie zalać poprzednich warstw). Odstawiamy do całkowitego
zastygnięcia. Po tym czasie możemy spokojnie skosztować naszego nie za
słodkiego, pysznego deseru.
Dla urozmaicenia można podawać go z bitą śmietaną na wierzchu.
Porcje: 6 sztuk
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.