Pucharek "sernikowa rozkosz"

Jeśli przejadły się Wam tradycyjne serniki, mamy dla Was zupełnie inne rozwiązanie. Coś co może zrobić każdy, czyli deser, którego głównym składnikiem są serki homogenizowane. Jest lekko, nie za słodko i co najważniejsze smacznie! 

Pucharek "sernikowa rozkosz"

SKŁADNIKI:
- 1 pomarańczowa galaretka
- 1 cytrynowa galaretka
- 2 mandarynki
- 125 g borówek
- 1 łyżeczka żelatyny
- ¼ szklanki mleka
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 175 g waniliowego serka homogenizowanego
- 175 g truskawkowego serka homogenizowanego

Na początek przygotujmy 6 pucharów, w których będzie znajdował się nasz deser. Pomarańczową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do pucharków, tak by w każdym było mniej więcej po równo. Zostawiamy do stężenia.
Gotujemy ¼ szklanki mleka i wsypujemy do środka łyżeczkę żelatyny, wszystko mieszamy do rozpuszczenia się grudek. Śmietankę ubijamy na sztywno i dzielimy ją po równo na dwie części. Teraz będziemy potrzebować dwóch misek. Do pierwszej wkładamy waniliowy serek homogenizowany, połowę ubitej śmietanki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i połowę naszego mleka z żelatyną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki. Teraz przygotowujemy drugą masę. W zasadzie robimy wszystkie te same czynności co poprzednio tyle, że waniliowy serek homogenizowany zmieniamy na truskawkowy. Gdy pierwsza masa zastygnie układamy na niej borówki i zalewamy drugą częścią. Kiedy i ona zastygnie, układamy kawałki mandarynek.
Przygotowujemy drugą galaretkę (aby ją wylać, nasz deser musi być w fazie zastygania, by nie zalać poprzednich warstw). Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie możemy spokojnie skosztować naszego nie za słodkiego, pysznego deseru.

Dla urozmaicenia można podawać go z bitą śmietaną na wierzchu.

Porcje: 6 sztuk

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.