Pstrąg pieczony
Nasz nowy piekarnik przeszedł próbę z rybą i spisał się na szóstkę.
Oby tak dalej, może kiedyś uda nam się wypróbować go na cieście. Póki co
dzisiaj możemy podzielić się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na pstrąga. Ta
ryba chyba nigdy nam się nie znudzi…
Pstrąg pieczony
SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki masła
- średniej wielkości cebula
- 4 ząbki czosnku
- połówka cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn)
- 2 łyżki olejku
Rybę myjemy pod bieżącą wodą i
osuszamy ręcznikiem papierowym. Brytfankę smarujemy olejem, układamy nasze
rybki i przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Masło mieszamy z
tymiankiem i rozmarynem, a następnie wkładamy do środka ryby, razem z czosnkiem
oraz krążkami cytryny i cebuli. Pozostałe części cytryny i cebuli układamy na
wierzchu ryby. Rybę dodatkowo możemy delikatnie pokropić sokiem z cytryny, ale
trzeba uważać by nie przesadzić. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 45
minut.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 2 sztuki
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.