Wielkanocna sałatka warstwowa
W Święta
Wielkanocne na polskich stołach na pewno nie zabraknie sałatek. Nasza
propozycja jest smaczna, ładnie prezentuje się na stole i przede wszystkim jest
szybka – można przygotować ją nawet w ostatniej chwili. Oczywiście lepiej
zrobić to wcześniej, bo jak w przypadku innych sałatek, kilka godzin w lodówce
dobrze na nią wpłynie :)
Wielkanocna sałatka warstwowa
SKŁADNIKI
- 250 g
zielonego groszku
- 250 g
kukurydzy
- 1 por
- 250 g sera
żółtego w kawałku
- 300 g czerwonych
buraczków tartych
- 300 g
selera
- majonez
- jajko i
szczypiorek do dekoracji
- pieprz,
sól do smaku
Z racji, że jest to sałata warstwowa, wszystkie składniki musimy
przygotowywać osobno. Groszek, kukurydzę i czerwone buraczki dokładnie odcedzamy.
Pora kroimy na talarki i parzymy go w zagotowanej wodzie (wystarczy polać
wrzątkiem). Ser kroimy w kosteczkę. Seler odcedzamy i szatkujemy na drobno. Zostało
tylko ułożyć wszystko w misce i tutaj robimy to według własnego uznania. Nasza kolejność
była taka: zielony groszek, ser żółty, por, majonez, czerwone buraczki, kukurydza,
seler i znowu majonez. Do dekoracji użyliśmy przekrojonego na ćwiartki jajka i
szczypiorku.
Czas przygotowania: około 20 min
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.