Szaszłyki z marynatą na ostro
Zbliża się majówka, a więc czas na rozpoczęcie sezonu grillowego. My rozpoczęliśmy
go nieco wcześniej. W związku, że w minionym tygodniu temperatura sięgała
prawie 30 stopni, musieliśmy to wykorzystać, tym bardziej, że chodziliśmy już z
zamiarem grilla ładnych parę tygodni. Tym razem na grillu wylądowały szaszłyki
z szybką i prostą marynatą.
Szaszłyki z marynatą na ostro
SKŁADNIKI MARYNATA:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka musztardy
- szczypta kminku
- chili mielone (ilość wedle uznania, im więcej tym ostrzej)
- odrobina czosnku granulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku)
- 2 suszone papryczki piri-piri
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 0,5 kg karkówki
- pieczarki
- cebula
- papryka
Składniki z marynaty wrzucamy do miski i mieszamy. Mięso i
pieczarki dokładnie myjemy, cebulę i paprykę kroimy na dość duże kawałki. Całość
wrzucamy do marynaty najlepiej na kilka godzin, tak by marynata wsiąkła w mięso
i warzywa. Wszystkie składniki układamy po kolei na patyczki do szaszłyków i
grillujemy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.