Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami
Dzisiaj pomysł na niedzielny obiad, a może obiado-kolację, co kto
woli. Tym razem proponujemy przepyszny gulasz z indyka i równie smaczne
ziemniaki zapiekane.
Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami
SKŁADNIKI GULASZ Z INDYKA:
- udziec z indyka 400g
- ok. 300 ml bulionu
- 1 mała cukinia
- 2 cebule czerwone
- 2 małe pomidory
- 250 g mini pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- odrobina kminku
- 1 suszona papryczka piri-piri
- sól pieprz do smaku
Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanej patelni. Do bulionu wrzucamy podsmażonego indyka i zgnieciony ząbek czosnku, cały czas gotując na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Teraz na patelni lądują pieczarki i pokrojona „w piórka” cebula. Przyprawiamy je solą, pieprzem i smażymy. W tym czasie kroimy cukinię i pomidory i wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe wrzucamy je do pozostałych składników, przyprawiamy kminkiem i papryczką piri – piri i dalej gotujemy. Pod koniec gotowania, wybieramy z garnka 2 łyżki wywaru, łączymy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Gulasz będzie gotowy, kiedy indyk i pieczarki będą miękkie, a woda odparuje tworząc sos.
SKŁADNIKI ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- mix przypraw greckich do ziemniaków
- kminek
- szczypta rozmarynku
- sól
- 3 łyżki oleju
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy tylko kroimy
na ćwiartki. Wrzucamy je do garnka, polewamy olejem, przyprawiamy i dokładnie
mieszamy. Na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy ziemniaki i
pieczemy przez 30 – 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Twardość
ziemniaków warto sprawdzić widelcem lub wykałaczką.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.