Spaghetti Carbonara
Ostatnio w naszej kuchni króluje dość mocno włoski klimat, może to ze
względu na upały, albo po prostu wybieramy dania, które jesteśmy w stanie
przygotować dość szybko. Do takich potraw należy Spaghetti Carbonara, które
nasyci niejeden głodny żołądek.
Spaghetti Carbonara
SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti 250 g
- 1 jajko
- boczek 250 g
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g śmietany 30%
- ser mozzarella 100 g
- przyprawy (tymianek, kminek, chili mielone, oregano, rozmaryn –
ilość wedle uznania)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ważne by go nie
rozgotować. Po odcedzeniu wrzucamy do niego jedno surowe jajko i mieszamy tak
by jeszcze w gorącym makaronie lekko się ścięło. Zanim jednak makaron będzie
gotowy, przygotowujemy nasz sos. Boczek kroimy w drobne kosteczki, smażymy na
patelni razem z pokrojoną cebulą i rozdrobnionym czosnkiem. Gdy składniki
przyjmą zarumieniony kolor, wlewamy śmietanę i dosypujemy nasze przyprawy. Sos
podajemy z makaronem posypując jeszcze ciepłe danie serem i ozdabiając na
przykład bazylią.
Czas przygotowania: około 50 minut
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.