Kurczak z farszem i dodatkami
Tym razem w obroty wzięliśmy całego kurczaka. Wyszedł naprawdę nieźle,
więc następnym razem może spróbujemy czegoś większego.
Kurczak z farszem i dodatkami
SKŁADNIKI:
- kurczak w całości (średniej wielkości)
- 2 cebule
- 1 woreczek Malvit, Trendy Lunch Greece: Pęczak, papryka, oliwki,
bakłażan
- 1/2 marchewki
- 150g mini pieczarek
- szczypiorek
- oliwa z oliwek (z chilli)
- przyprawy (kminek, pierz ziarnisty, czarnuszka, oregano, suszone
piri-piri, rozmaryn, sól)
- pół szklanki bulionu drobiowego
Cebule siekamy na drobno, pieczarki kroimy na
ćwiartki i podpiekamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. W tym samym
czasie gotujemy woreczek Melvit zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Wszystkie 3 składniki wrzucamy do miski i mieszamy dodając dodatkowo tartą
marchewkę, szczypiorek oraz sól do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do
środka dokładnie wymytego kurczaka. Wiążemy razem nogi, żeby farsz nie wypadł.
Przyprawy tj., kminek, pierz ziarnisty, czosnek, oregano,
czarnuszkę, suszone piri-piri, rozmaryn, sól ucieramy w moździerzu. Kurczaka
smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy naszym mixem przypraw. Następnie wkładamy
go do szklanego naczynia, które wcześniej podlewamy oliwą z oliwek i bulionem.
Kurczaka pieczemy około 60 min w 180 - 200 stopniach. Co 15 minut polewamy
kurczaka bulionem, żeby mięso pozostało soczyste.
Podajemy z opiekanymi
ziemniaczki, na które przepis znajdziecie tutaj.
Czas przygotowania: około 2 godziny
Porcje: 4
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.