Kurczak z farszem i dodatkami

Tym razem w obroty wzięliśmy całego kurczaka. Wyszedł naprawdę nieźle, więc następnym razem może spróbujemy czegoś większego.

Kurczak z farszem i dodatkami

SKŁADNIKI:
- kurczak w całości (średniej wielkości)
- 2 cebule
- 1 woreczek Malvit, Trendy Lunch Greece: Pęczak, papryka, oliwki, bakłażan
- 1/2 marchewki
- 150g mini pieczarek
- szczypiorek
- oliwa z oliwek (z chilli)
- przyprawy (kminek, pierz ziarnisty, czarnuszka, oregano, suszone piri-piri, rozmaryn, sól)
- pół szklanki bulionu drobiowego

Cebule siekamy na drobno, pieczarki kroimy na ćwiartki i podpiekamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. W tym samym czasie gotujemy woreczek Melvit zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie 3 składniki wrzucamy do miski i mieszamy dodając dodatkowo tartą marchewkę, szczypiorek oraz sól do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do środka dokładnie wymytego kurczaka. Wiążemy razem nogi, żeby farsz nie wypadł.
Przyprawy tj., kminek, pierz ziarnisty, czosnek, oregano, czarnuszkę, suszone piri-piri, rozmaryn, sól ucieramy w moździerzu. Kurczaka smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy naszym mixem przypraw. Następnie wkładamy go do szklanego naczynia, które wcześniej podlewamy oliwą z oliwek i bulionem. Kurczaka pieczemy około 60 min w 180 - 200 stopniach. Co 15 minut polewamy kurczaka bulionem, żeby mięso pozostało soczyste.
Podajemy z opiekanymi ziemniaczki, na które przepis znajdziecie tutaj.

Czas przygotowania: około 2 godziny
Porcje: 4

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.