Letnia sałatka z bobem (pikantna)

Bób to jedno z warzyw, wobec których ciężko być obojętnym. Werdykt zapada od razu po pierwszym spróbowaniu. Nam bardzo smakuje, a kojarzy się głównie z dzieciństwem, kiedy to zajadaliśmy się gotowanym bobem, tylko lekko posolonym. Tym razem bób wystąpi jako główny bohater sałatki.

Letnia sałatka z bobem (pikantna)

SKŁADNIKI:
- 500g bobu
- 200g fasolki szparagowej
- 250g mix sałat (sałata lodowa, endywia, cykoria oraz marchew)
- 6 małych pomidorów
- pół papryczki habanero
- 2 ząbki czosnku
Gotujemy bób w osolonej wodzie, około 5 minut i odcedzamy. Podobną czynność wykonujemy z fasolką szparagową tyle, że po odcedzeniu kroimy ją w małe kwadraciki. Gdy bób i fasola ostygną, łączymy je z mixem sałat, pokrojonymi pomidorami, papryczką halapenio i zgniecionym czosnkiem. Całość mieszamy.   

SKŁADNIKI SOS:
- 2 łyżki musztardy czeskiej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Łączymy ze sobą wszystkie 3 składniki, dokładnie je ze sobą mieszając. Następnie polewamy nią naszą wcześniej przygotowaną sałatkę, siadamy do stołu i kosztujemy.

Czas przygotowania: około 30 minut

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.