Letnia sałatka z bobem (pikantna)
Bób to jedno z warzyw, wobec których ciężko być obojętnym. Werdykt
zapada od razu po pierwszym spróbowaniu. Nam bardzo smakuje, a kojarzy się
głównie z dzieciństwem, kiedy to zajadaliśmy się gotowanym bobem, tylko lekko
posolonym. Tym razem bób wystąpi jako główny bohater sałatki.
Letnia sałatka z bobem
(pikantna)
SKŁADNIKI:
- 500g bobu
- 200g fasolki szparagowej
- 250g mix sałat (sałata lodowa, endywia, cykoria oraz marchew)
- 6 małych pomidorów
- pół papryczki habanero
- 2 ząbki czosnku
Gotujemy bób w osolonej wodzie, około 5 minut i
odcedzamy. Podobną czynność wykonujemy z fasolką szparagową tyle, że po
odcedzeniu kroimy ją w małe kwadraciki. Gdy bób i fasola ostygną, łączymy je z
mixem sałat, pokrojonymi pomidorami, papryczką halapenio i zgniecionym czosnkiem.
Całość mieszamy.
SKŁADNIKI SOS:
- 2 łyżki musztardy czeskiej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Łączymy ze sobą wszystkie 3 składniki, dokładnie je ze sobą mieszając.
Następnie polewamy nią naszą wcześniej przygotowaną sałatkę, siadamy do stołu i
kosztujemy.
Czas przygotowania: około
30 minut
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.