Golonka z indyka w sosie musztardowym
Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym
pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą
wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku
z cytryny.
Golonka z indyka w sosie
musztardowym
SKŁADNIKI:
- 3 golonki z indyka (około 800g)
- 2 łyżki oleju
- pól cytryny
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- przyprawy (chili, kminek, majeranek, sól i pieprz)
Golonkę nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy delikatnie na patelni. W
naczyniu łączymy ze sobą olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, musztardę i
pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Cebulę i czosnek kroimy. Marchewkę
ścieramy na tarce. Do rękawa do pieczenia wkładamy wszystkie nasze składniki,
zalewamy marynatą, zawiązujemy i obracamy do momentu kiedy golonka będzie cała
w marynacie. Pieczemy ok 1,5 godziny w 190 C. Na 20 minut przed końcem
pieczenia rozcinamy rękaw, aby mięso się zarumieniło.
Czas przygotowania: około 2
godziny
Porcje: 3 sztuki
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.