Penne z pieczarkami
Nasza kolejna propozycja na
szybki, smaczny i sycący obiad, który z powodzeniem można przygotować po
powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej.
Penne z pieczarkami
SKŁADNIKI:
- 500g makaronu Penne
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 250g mini pieczarek
- 3 cebule
- 250g ser mozzarella
- 200g jogurtu naturalnego
- oliwa z dodatkiem chili
- przyprawy (pieprz, sól, kminek)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki
dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki wrzucamy na
patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do
momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia
wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej
przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy.
Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posapujemy serem mozzarella.
Podpiekamy w piekarniku i gotowe.
Oczywiście Penne z pieczarkami
możemy wykonać również bez mięsa, wystarczy jedynie dodać trochę mniej
makaronu, tak by danie nie straciło smaku.
Czas przygotowania: około 1
godz.
Uwielbiam takie szybkie obiady :)
OdpowiedzUsuń