Kacze udka w pomarańczach

Kaczka w połączeniu z pomarańczami marzyła nam się już od bardzo dawna. Przyszedł więc czas na eksperyment, który wyszedł nam na prawdę smacznie, ale żeby to sprawdzić musicie wypróbować nasz przepis. 

Kacze udka w pomarańczach

SKŁADNKI:
- 2 udka z kaczki
- 2 małe cebule
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- przyprawy (kminek, pieprz, majeranek, czosnek granulowany)

Pomarańczę kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, a drugą kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki. Wyciśnięty sok z pomarańczy przelewamy do naczynia i łączymy z olejem, przyprawami i musztardą. Udka nacieramy dokładnie solą i pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy nasze przyprawy, starając się, żeby pokrył nasze udka. Dwa plastry pomarańczy zostawiamy do dekoracji, resztę wkładamy do rękawa. Wrzucamy tam również cebulę i zamykamy rękaw.

SKŁADNIKI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE:
- ilość ziemniaków wedle uznania (u nas dla 2 osób)
- przyprawy (rozmaryn, sól, kminek)
- odrobina oleju

Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, następnie mieszamy je z przyprawami i olejem. Całość przerzucamy na brytfankę.

Ziemniaki i kaczkę w rękawie pieczemy ok 1 godziny w 200 C, co jakiś czas obracając rękaw. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka się przypiekły.

Czas przygotowania: około 1 godzina 30 minut
Porcje: 2 sztuki

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.