Kacze udka w pomarańczach
Kaczka w połączeniu z pomarańczami marzyła nam się już od bardzo
dawna. Przyszedł więc czas na eksperyment, który wyszedł nam na prawdę
smacznie, ale żeby to sprawdzić musicie wypróbować nasz przepis.
Kacze udka w pomarańczach
SKŁADNKI:
- 2 udka z kaczki
- 2 małe cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- przyprawy (kminek, pieprz, majeranek, czosnek granulowany)
Pomarańczę kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, a drugą
kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki. Wyciśnięty sok z pomarańczy
przelewamy do naczynia i łączymy z olejem, przyprawami i musztardą. Udka
nacieramy dokładnie solą i pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy
nasze przyprawy, starając się, żeby pokrył nasze udka. Dwa plastry pomarańczy
zostawiamy do dekoracji, resztę wkładamy do rękawa. Wrzucamy tam również cebulę
i zamykamy rękaw.
SKŁADNIKI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE:
- ilość ziemniaków wedle uznania (u nas dla 2 osób)
- przyprawy (rozmaryn, sól, kminek)
- odrobina oleju
Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki,
następnie mieszamy je z przyprawami i olejem. Całość przerzucamy na brytfankę.
Ziemniaki i kaczkę w rękawie pieczemy ok 1 godziny w 200 C, co jakiś
czas obracając rękaw. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby
udka się przypiekły.
Czas przygotowania: około 1
godzina 30 minut
Porcje: 2 sztuki
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.