Barszcz Ukraiński, botwinka
Tak się złożyło, że kilka dni przed naszą krótką wycieczką do Lwowa, o
której wkrótce przeczytacie - tutaj, na nasz stół wjechał barszcz
ukraiński, zwany potocznie botwinką. Wyszedł nam bardzo smaczny, a więc jeśli
macie ochotę, łapcie nasz przepis.
Barszcz ukraiński, botwinka
SKŁADNIKI:
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- duży pęczek botwinki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki koperku suszonego
- przyprawy (pieprz, sól, kminek)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Marchewkę, ziemniaki i botwinkę kroimy w kostkę
i podsmażamy na oleju, następnie zalewamy bulionem warzywny i gotujemy. Gdy
warzywa będą już miękkie dodajemy sok z cytryny, koperek i przyprawy. Pod sam
koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny. Barszcz ukraiński podajemy z
ugotowanymi na twardo jajkami.
Czas przygotowania: około 45 min.
SMACZNEGO!!!
Ogólnie dodatek buraków lubię pod każdą postacią zjeść, barszcz ukraiński gotuję kilka razy do roku.
OdpowiedzUsuń