Barszcz Ukraiński, botwinka

Tak się złożyło, że kilka dni przed naszą krótką wycieczką do Lwowa, o której wkrótce przeczytacie - tutaj, na nasz stół wjechał barszcz ukraiński, zwany potocznie botwinką. Wyszedł nam bardzo smaczny, a więc jeśli macie ochotę, łapcie nasz przepis.

Barszcz ukraiński, botwinka 


SKŁADNIKI:

- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- duży pęczek botwinki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki koperku suszonego
- przyprawy (pieprz, sól, kminek)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 

Marchewkę, ziemniaki i botwinkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie zalewamy bulionem warzywny i gotujemy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy sok z cytryny, koperek i przyprawy. Pod sam koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny. Barszcz ukraiński podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Czas przygotowania:  około 45 min.

SMACZNEGO!!! 

1 komentarz:

  1. Ogólnie dodatek buraków lubię pod każdą postacią zjeść, barszcz ukraiński gotuję kilka razy do roku.

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.