Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka

Tuńczyk – u nas zdania są podzielone. Jedno nie lubi, drugie uwielbia, ale tuńczyk podany w sałatce to coś co oboje chętnie zjemy. W końcu jest to ryba, która potrafi dobrze podkreślić smak warzyw, Zgodzicie się?

Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka


SKŁADNIKI DO SAŁATKI:

- 140 g tuńczyka w oleju (puszka)
- 300 g kukurydzy (puszka)
- 400 g fasoli czerwonej (puszka)
- 1 papryka czerwona
-2 cebule
- przyprawy (czosnek granulowany, pieprz, sól)
- 2 łyżki jogurtu greckiego

Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy i dokładnie odcedzamy. Paprykę i cebulę kroimy drobno i łączymy z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą, przyprawami i jogurtem greckim. Wszystko dokładnie mieszamy. 

SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW:

- ziemniaki (ilość wedle uznania)
-  przyprawy (sól, kminek, rozmaryn)
- około 1 łyżki oleju

Ziemniaki dokładnie myjemy pod letnią wodą, przekrajamy na ćwiartki i wykładamy na brytfankę wcześniej polaną olejem. Całość przyprawiamy i pieczemy przez  30 – 40 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania: około 1 godzina.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Och, jak bardzo przypomina mi to dania, które jadałam w Londynie! Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.