Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka
Tuńczyk – u nas zdania są
podzielone. Jedno nie lubi, drugie uwielbia, ale tuńczyk podany w sałatce to
coś co oboje chętnie zjemy. W końcu jest to ryba, która potrafi dobrze
podkreślić smak warzyw, Zgodzicie się?
Zapiekane ziemniaczki podane z sałatka z tuńczyka
SKŁADNIKI DO SAŁATKI:
- 140 g tuńczyka w oleju (puszka)
- 300 g kukurydzy (puszka)
- 400 g fasoli czerwonej (puszka)
- 1 papryka czerwona
-2 cebule
- przyprawy (czosnek granulowany, pieprz, sól)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy i dokładnie odcedzamy. Paprykę
i cebulę kroimy drobno i łączymy z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą, przyprawami i
jogurtem greckim. Wszystko dokładnie mieszamy.
SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW:
- ziemniaki (ilość wedle uznania)
- przyprawy (sól, kminek,
rozmaryn)
- około 1 łyżki oleju
Ziemniaki dokładnie myjemy pod letnią wodą,
przekrajamy na ćwiartki i wykładamy na brytfankę wcześniej polaną olejem.
Całość przyprawiamy i pieczemy przez 30
– 40 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania: około 1
godzina.
SMACZNEGO!!!
Och, jak bardzo przypomina mi to dania, które jadałam w Londynie! Pychota!
OdpowiedzUsuń