Zupa fasolowa

Jeśli mamy tutaj fanów zupy fasolowej, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was!!! Będzie dużo i aromatyczne, a więc idealnie by rozgrzać organizm w mroźny dzień. 

Zupa fasolowa


SKŁADNIKI:

- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe słodkie papryki
- 1 suszona papryczka piri piri
- 2 cebule
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej
- 10 dag boczku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa).

Fasolę przed przygotowaniem zupy, moczymy w wodzie (przynajmniej kilka godzin, najlepiej przez całą noc). Fasolę wrzucamy do bulionu, dodajemy papryczkę piri piri, pieprz ziarnisty i zaczynamy gotowanie. W tym czasie powoli kroimy drobno pozostałe składniki i dorzucamy do gotującej się zupy (marchewka, słodka papryka). Kiełbasę, boczek i cebulę najpierw smażymy na patelni, a potem wrzucamy do garnka. Doprawiamy dużą ilością majeranku i niewielką ilością gałki muszkatołowa i kminku. Solimy do smaku. Kiedy fasola będzie już miękka, zabielamy zupę jogurtem grackim.

Czas przygotowania: około 1 godz. 30 min.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.