Zupa fasolowa
Jeśli mamy tutaj fanów zupy fasolowej, to dzisiejszy przepis jest
właśnie dla Was!!! Będzie dużo i aromatyczne, a więc idealnie by rozgrzać
organizm w mroźny dzień.
Zupa fasolowa
SKŁADNIKI:
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe słodkie papryki
- 1 suszona papryczka piri piri
- 2 cebule
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej
- 10 dag boczku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka
muszkatołowa).
Fasolę przed przygotowaniem zupy, moczymy w
wodzie (przynajmniej kilka godzin, najlepiej przez całą noc). Fasolę wrzucamy
do bulionu, dodajemy papryczkę piri piri, pieprz ziarnisty i zaczynamy
gotowanie. W tym czasie powoli kroimy drobno pozostałe składniki i dorzucamy do
gotującej się zupy (marchewka, słodka papryka). Kiełbasę, boczek i cebulę
najpierw smażymy na patelni, a potem wrzucamy do garnka. Doprawiamy dużą
ilością majeranku i niewielką ilością gałki muszkatołowa i kminku. Solimy do
smaku. Kiedy fasola będzie już miękka, zabielamy zupę jogurtem grackim.
Czas przygotowania: około 1
godz. 30 min.
SMACZNEGO!
Oj chyba jutro zrobie taka zupke :)
OdpowiedzUsuń