Pulpety w pomidorach

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni.

Pulpety w pomidorach


SKŁADNIKI PULPETY:

- 1 bułka
- pół szklanki mleka
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 2 jajka
- przeprawy (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju

Bułkę moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia.

SKŁADNIKI SOS:

- 2 puszki  pomidorów (800g)
- ząbek czosnku
- 2 małe słodkie papryki
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka
- przyprawy (bazylia, majeranek, sól, pieprz, czosnek, kminek).

Pomidory łączymy z rozgniecionym czosnkiem, pokrojoną w niewielkie kawałki papryką, mlekiem oraz przyprawami i gotujemy. Gdy papryka będzie miękka mieszając dorzucamy cukier. Sosem zalewamy pulpety i podajemy z makaronem.

Czas przygotowania: 1 godzina

SMACZNEGO!!! 

2 komentarze:

  1. Przepis ciekawy i z pewnością smaczny. Mogę jedynie przygotować go dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.