Pulpety w pomidorach
Kolejny temat kuchenny, z
którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos
dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na
kilka dni.
Pulpety w pomidorach
SKŁADNIKI PULPETY:
- 1 bułka
- pół szklanki mleka
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 2 jajka
- przeprawy (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
Bułkę moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno
cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy,
następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem.
Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia.
SKŁADNIKI SOS:
- 2 puszki pomidorów (800g)
- ząbek czosnku
- 2 małe słodkie papryki
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka
- przyprawy (bazylia, majeranek, sól, pieprz, czosnek, kminek).
Pomidory łączymy z rozgniecionym czosnkiem,
pokrojoną w niewielkie kawałki papryką, mlekiem oraz przyprawami i gotujemy.
Gdy papryka będzie miękka mieszając dorzucamy cukier. Sosem zalewamy pulpety i
podajemy z makaronem.
Czas przygotowania: 1
godzina
SMACZNEGO!!!
Przepis ciekawy i z pewnością smaczny. Mogę jedynie przygotować go dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i smaczny :)
OdpowiedzUsuń