Tarta na słodko z masłem orzechowym i mascarpone
Dawno nie
było tutaj czegoś co mogło by osłodzić ciężki tydzień. Dlatego postanowiliśmy
to zmienić. Jednak, żeby nie było za słodko to dodaliśmy trochę masła
orzechowego.
Tarta na słodko z masłem orzechowym i mascarpone
SKŁADNIKI CIASTO:
- 250 g mąki
pszennej
- 100 g
masła
- pół
szklanki cukru drobnoziarnistego lub cukru pudru
- szczypta
soli
- 1 jajko
Mąkę z jajkiem, pokrojonym drobno masłem, cukrem i szczyptą
soli za pomocą miksera łączymy ze sobą. Następnie, ugniatając tworzymy
jednolitą gładką kulę, którą możemy włożyć na pół godziny do lodówki. Formę na
ciasto smarujemy dokładnie masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkujemy je
na stolnicy i układamy w naszej formie. Ciasto dziurkujemy
widelcem i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w 180 stopniach.
SKŁADNIKI MASA:
- 100 g
masła orzechowego
- 250 g
mascarpone
- 2
tabliczki czekolady mlecznej
Masło orzechowe łączymy dokładnie z serem mascarpone, najlepiej za
pomocą miksera. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasze wcześniej upieczone
ciasto. Ważne, żeby trochę ostygło po wyjęciu z piekarnika. Całość wkładamy do
lodówki na około 30 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na masę, zostawiamy w lodówce do
zastygnięcia i po około godzinie możemy delektować się pysznym, łatwym w
przygotowaniu ciastem.
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.