Pulpety w sosie szpinakowym

Sos szpinakowy z pulpetami
Co na obiad? Tydzień w tydzień towarzyszy nam to pytanie podczas zakupów spożywczych. Też tak macie? Nieraz pomysły nasuwają się same, a innym razem kompletnie nie wiemy co przygotować. Tym razem sos szpinakowy chodził nam już długo po głowie, tylko z czym go przygotować? Pulpety na pewne się sprawdzą!

Pulpety w sosie szpinakowym


SKŁADNIKI DO PULPETÓW:

- 400g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka
- pół szklanki mleka
- przyprawy (kminek, sól, pieprz, ostra papryka)

Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy drobno. Następnie wszystkie składniki (bułkę, jajko, cebulę i mięso) łączymy ze sobą, przyprawiamy i wyrabiamy jednolitą masę. Bierzemy garść masy, tworzymy z niej płaski placek, wielkości dłoni, w środek wkładamy łyżkę farszu i zamykamy, tworząc pulpeta. Gotowe pulpety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

SKŁADNKI DO FARSZU:

- 200g sera topionego
- 200g szpinaku
- przyprawy (ostra papryka)

Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz do pulpetów.

SKŁADNIKI SOS:

- 250g szpinaku
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (pieprz, sól)
- 1 łyżka oleju

Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy szpinak i smażymy go do momentu wyparowania wody. Następnie łączymy go z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę. Można też dodać niewykorzystany farsz do pulpetów. Sos doprowadzamy do momentu wrzenia i gotowe.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1 godzina

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.