Pulpety w sosie szpinakowym
Co na obiad? Tydzień w tydzień
towarzyszy nam to pytanie podczas zakupów spożywczych. Też tak macie? Nieraz
pomysły nasuwają się same, a innym razem kompletnie nie wiemy co przygotować.
Tym razem sos szpinakowy chodził nam już długo po głowie, tylko z czym go
przygotować? Pulpety na pewne się sprawdzą!
Pulpety w sosie szpinakowym
SKŁADNIKI DO PULPETÓW:
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka
- pół szklanki mleka
- przyprawy (kminek, sól, pieprz, ostra papryka)
Bułkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy drobno. Następnie wszystkie
składniki (bułkę, jajko, cebulę i mięso) łączymy ze sobą, przyprawiamy i
wyrabiamy jednolitą masę. Bierzemy garść masy, tworzymy z niej płaski placek,
wielkości dłoni, w środek wkładamy łyżkę farszu i zamykamy, tworząc pulpeta.
Gotowe pulpety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
SKŁADNKI DO FARSZU:
- 200g sera topionego
- 200g szpinaku
- przyprawy (ostra papryka)
Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz do
pulpetów.
SKŁADNIKI SOS:
- 250g szpinaku
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (pieprz, sól)
- 1 łyżka oleju
Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy szpinak
i smażymy go do momentu wyparowania wody. Następnie łączymy go z rozdrobnionym
czosnkiem i przyprawami cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę. Można
też dodać niewykorzystany farsz do pulpetów. Sos doprowadzamy do momentu
wrzenia i gotowe.
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1
godzina
SMACZNEGO!!!
Pycha :)
OdpowiedzUsuń