Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli

Co zrobić z resztek ziemniaków?
Tym razem jedna z naszych ulubionych potraw, którą można przygotować z resztek ziemniaków, pozostałych z poprzedniego obiadu.

Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli


SKŁADNIKI:

- 1kg ziemniaków
- 4 cebule
- szklanka mąki
- 250g sera żółtego
- szczypiorek
- 3 jajka
- przyprawy (sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka)
- 250g mini pieczarek
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- rukola
- 1 łyżka oleju
- bułka tarta

Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli nie są już ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy z usmażoną cebulą, jajkami, mąką, szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od upodobania smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. W obu przypadkach trzeba obrócić kotleciki na drugą stronę.
Przechodzimy do przygotowania pieczarek. Z racji, że my wybraliśmy pieczarki mini to jedynie je wymyliśmy i smażyliśmy je na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy pieczarki się przyrumienią, przyprawiamy je solą oraz pieprzem i dokładamy śmietanę. Pieczarki nakładamy na nasze kotlety w towarzystwie rukoli.

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.