Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli
Tym razem jedna z naszych ulubionych potraw, którą można przygotować z
resztek ziemniaków, pozostałych z poprzedniego obiadu.
Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli
SKŁADNIKI:
- 1kg
ziemniaków
- 4 cebule
- szklanka
mąki
- 250g sera
żółtego
-
szczypiorek
- 3 jajka
- przyprawy
(sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka)
- 250g mini
pieczarek
- 4 łyżki
śmietany do zup i sosów
- rukola
- 1 łyżka
oleju
- bułka
tarta
Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli nie są już
ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce
i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy z usmażoną cebulą, jajkami, mąką,
szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie
mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada
formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od
upodobania smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. W obu przypadkach trzeba
obrócić kotleciki na drugą stronę.
Przechodzimy do przygotowania pieczarek. Z racji, że my wybraliśmy
pieczarki mini to jedynie je wymyliśmy i smażyliśmy je na rozgrzanej patelni z
olejem. Gdy pieczarki się przyrumienią, przyprawiamy je solą oraz pieprzem i
dokładamy śmietanę. Pieczarki nakładamy na nasze kotlety w towarzystwie rukoli.
Czas przygotowania: 1 godz.
30 min
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.