Ćwiartka z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego

Kurczak z warzywami
Pieczone udka i nóżki w towarzystwie gulaszu warzywnego – gwarantujemy smakuje to wyśmienicie. Żeby się przekonać musicie spróbować.


Przepis na ćwiartkę z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego


SKŁADNIKI KURCZAK:

- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- mix przypraw węgierskich i gyros na ostro

Kurczaka dokładnie myjemy i rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY

- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 90 g musztardy (w naszym przypadku musztardy czeskiej)
- 90 g jogurtu naturalnego
- 2 suszone papryczki piri piri
- pieprz ziarnisty
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, kminek)
- olej

Pieczarki kroimy w plasterki i zaczynamy smażyć pod przykryciem, wcześniej posypując je solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka i dosypujemy do pieczarek. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do reszty. Czosnek kroimy w drobne plasterki i również dodajemy. Kiedy całość zacznie już być miękka, dolewamy bulion i dodajemy pieprz ziarnisty, papryczki piri piri oraz majeranek i kminek. Gotujemy, już bez przykrycia, na wolnym ogniu. Pod sam koniec, bierzemy klika łyżek wywaru i łączymy go z musztardą, żeby ją trochę rozwodnić. To samo robimy z jogurtem naturalnym. Najpierw dodajemy do gulaszu musztardę, dokładnie mieszamy, a następnie zabielamy go jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. gulasz warzywny gości u mnie dosyć często, zazwyczaj w towarzystwie makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.