Ćwiartka z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego
Pieczone udka i nóżki w
towarzystwie gulaszu warzywnego – gwarantujemy smakuje to wyśmienicie. Żeby się
przekonać musicie spróbować.
Przepis na ćwiartkę z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego
SKŁADNIKI KURCZAK:
- 4 udka z
kurczaka
- 2 łyżki
miodu
- 2 łyżki
oleju
- mix
przypraw węgierskich i gyros na ostro
Kurczaka
dokładnie myjemy i rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami
i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w
temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY
- 500 g
pieczarek
- 3 cebule
- 2
marchewki
- 1
pietruszka
- 0,5 l
bulionu warzywnego
- 3 ząbki
czosnku
- 90 g
musztardy (w naszym przypadku musztardy czeskiej)
- 90 g
jogurtu naturalnego
- 2 suszone
papryczki piri piri
- pieprz
ziarnisty
- przyprawy
(sól, pieprz, majeranek, kminek)
- olej
Pieczarki kroimy w plasterki i zaczynamy smażyć pod przykryciem, wcześniej posypując je solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka i dosypujemy do pieczarek. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do reszty. Czosnek kroimy w drobne plasterki i również dodajemy. Kiedy całość zacznie już być miękka, dolewamy bulion i dodajemy pieprz ziarnisty, papryczki piri piri oraz majeranek i kminek. Gotujemy, już bez przykrycia, na wolnym ogniu. Pod sam koniec, bierzemy klika łyżek wywaru i łączymy go z musztardą, żeby ją trochę rozwodnić. To samo robimy z jogurtem naturalnym. Najpierw dodajemy do gulaszu musztardę, dokładnie mieszamy, a następnie zabielamy go jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
SMACZNEGO!
gulasz warzywny gości u mnie dosyć często, zazwyczaj w towarzystwie makaronu :-)
OdpowiedzUsuń